nieuws

Zwolle verantwoordelijk voor "legionella-sporthal"

Sporthal 'Het Bewegingshuis' in Stadshagen
Sporthal 'Het Bewegingshuis' in Stadshagen
Zwolle is zelf verantwoordelijk voor het oplossen van de legionellabesmetting in sporthal 'Het Bewegingshuis' in Stadshagen. Dat zegt Bouwinvest Amsterdam, de eigenaar van de sporthal, in een schriftelijke verklaring aan RTV Oost.
Bouwinvest zegt in de verklaring: "Er is geen sprake van een ontwerpfout in het waterleidingsysteem. Het pand voldoet aan het doel waarvoor het is gebouwd, te weten als sportcentrum. Onderzoek heeft aangetoond dat de verhoogde concentratie legionella bacterieën te maken heeft met (te) beperkt gebruik van de faciliteiten (douche en overige tappunten) in combinatie met de wijze waarop beheer en onderhoud van de installaties plaatsvindt."
Bouwinvest zegt niet verantwoordelijk te zijn en blijkt dus ook niet de noodzaak te voelen om de legionellabesmetting op korte termijn op te lossen. Het bedrijf erkent wel de verhoogde concentratie en zegt om die reden al geruime tijd in overleg met de gemeente Zwolle te zijn, met als doel de gemeente te ondersteunen bij het zoeken van een oplossing.
De gemeente Zwolle legde de verantwoordelijkheid al eerder volledig bij de eigenaar van de sporthal. Uit onderzoek van de gemeente is gebleken dat er in het waterleidingsysteem veel plekken zijn waar warm water langere tijd stil kan blijven staan. Stilstaand warm water is een ideale voedingsbodem voor de ontwikkeling van de legionellabacterie. Al in juni heeft de gemeente Bouwinvest in gebreke gesteld en sindsdien wordt de huur ook niet meer betaald. Vorige week vertelde wethouder Rene de Heer al de hoop te hebben dat Bouwinvest hierdoor van mening zou veranderen en het probleem aan zou pakken.
Deze week verwacht Zwolle een plan van aanpak van de sporthaleigenaar. Als dat plan niet binnen de gestelde tijd ontvangen is, of als het plan geen afdoende oplossing brengt, dan zal de gemeente zelf het leidingsysteem aanpassen. De rekening zal dan worden doorgestuurd naar Bouwinvest.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.