nieuws

Justitie Zwolle viert 200 jaar rechtspraak met boek

Presentatie boek
Presentatie boek
De rechtbank in Zwolle heeft het 200-jarig bestaan van de rechtspraak gevierd met de presentatie van een boek over de geschiedenis van de rechtspraak in het Zwolse arrondissement.
De presentatie viel samen met het debat in de Tweede Kamer over de samenvoeging van de Nederlandse rechtbanken. Schrijver Wim Coster schreef het boek Twee Eeuwen Recht en Wet in opdracht van de rechtbank.
Het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven, die zich even in het hol van de leeuw waagde. Teeven is een van de initiatiefnemers van de herindeling. De rechtbanken in Oost-Nederland zien de voorgestelde samenvoeging van Overijssel en Gelderland niet bepaald zitten. Auteur Wim Coster is verbonden aan het Overijssels Provinciaal Archief. In zijn boek bespreekt hij ondermeer spraakmakende rechtszaken, zoals de moord op Zientje Hoogenberk, een boerendochter die door een van de bewoners van de bedelaarskolonie Ommerschans werd doodgestoken in 1889. De moordenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar, een straf die nog steeds vergelijkbaar is met de huidige strafmaat. Coster schreef eerder het boek over voetballer Darius Dhlomo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.