nieuws

"Het beeld is de nieuwe godsdienst."

© David Paul Fotografie
"Het beeld is de nieuwe godsdienst." Dat is natuurlijk geen nieuwe gedachte. Dat wisten we rond de Beeldenstorm al. Maar afgelopen vrijdag  kwam deze gedachte toch weer bij mij op. Ik was in Zwolle voor het Beeldbuis Film Festival. Dat werd gehouden in de Grote of St Michaels kerk. Genoemd naar de aartsengel die de draak en de chaos bevecht.
Een prachtig uitgelichte kerk, heuse orgelklanken, een man in "rok"kostuum die de menigte toesprak met "schapen". Banken vol gemotiveerden. En applaus. Dat kende ik nog uit de jongerenmissen. Toen een laatste poging van de kerk in de jaren zestig het tij te keren. Ook drum en gitaar konden de leegloop niet tegenhouden. Applaus was er toen voor het koor en de beatband. Nu voor het beeld. En daarmee voor de makers van dat beeld. Films van minimaal één en maximaal vijftien minuten.  
Makers kwamen niet alleen, zoals Jelle Tigchelaar of René Eijssink, uit Overijssel. Dit festival wil echt een nationaal festival zijn. Een diversiteit aan onderwerpen. Een fanatieke ploeg organisatoren. Een hoog niveau. Een heuse jury en een vette prijs. Naast  de films voor de gelovigen ook installaties, zeg maar projecties. Van Jaap Drupsteen op het orgel. Hij is vormgever/videomaker van het eerste uur die ik altijd nog associeer met de VPRO. Van Elise van der Linden. Ze komt uit Deventer. Studeerde in Kampen en maakt vreselijk mooie beelden. Ik filmde haar eerder in Museum de Fundatie bij Heino. Bewegende  schilderijen noemt zij haar werk. In Zwolle glas- in- lood projecties waar de vogels door heen denderen.  
Is dat symbolisch  daar in die Grote Kerk? U mag het zeggen. Het was wel top filmen voor mij. Waar ik ook keek, was het mooi. En de winnaar? U heeft het misschien al gehoord of gelezen. Maar zien kunt u het donderdag  1 december. Dan is het weer TIJD VOOR THEATER.
Foto: David Paul Fotografie
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.