nieuws

Nieuw hoofdstuk in meisjesboek Keulstra

Pien Keulstra
Pien Keulstra
Het meisjesboek van Pien Keulstra kreeg vrijdagmiddag een nieuw mooi hoofdstuk. Nadat de 18-jarige schaatsster begin november bij haar seniorendebuut brutaal twee nationale afstandstitels veroverde, eiste ze in Heerenveen bij haar entree in het World Cup-circuit direct de overwinning op in de B-groep over 5000 meter.
"Het ging écht lekker. Ik heb genoten", sprak ze na afloop. De inwoonster van Boekelo kwam in het voorprogramma - in een leeg Thialf - tot een tijd van 7.03,60 en dook daarmee liefst 6 seconden onder het nationaal juniorenrecord van Ireen Wüst: 7.09,23. Enkele uren later wisten in de A-divisie slechts twee rijdsters de tijd van Keulstra te verbeteren.
Alleen de toppers Martina Sablikova, de olympisch kampioene uit Tsjechië, en de Duitse veterane Claudia Pechstein gingen harder in de Friese schaatstempel Thialf: respectievelijk 6.58,87 en 7.02,92.
Het is typerend voor het ongekende talent van de frêle schaatsster. Alsof het haar nauwelijks energie kost nestelt ze zich binnen een maand tussen de mondiale top op de 5 kilometer. Toch blijft Keulstra uiterst nuchter. Een vergelijking met Wüst wijst ze direct van de hand: "Daar houd ik niet van", verduidelijkte ze. "En Ireen reed enkele jaren geleden dat juniorenrecord en schaatst nu nog steeds goed. Dat kan ik nog niet zeggen."
Toch toonde Keulstra wederom aan dat ze uitzonderlijk veel kwaliteit heeft. Al rap in de race kreeg ze van coach Bouwman te horen dat haar slag te lang was, waarna de juniore moeiteloos haar techniek aanpaste. Toen de rijdster merkte dat ze ietwat "houterig" door de bochten ging, had ze de oplossing snel voorhanden: "Toen heb ik het ritme meteen omhooggegooid", sprak ze monter.
En zo zagen enkele tientallen verstokte schaatsfans die de moeite hadden genomen om naar de B-groep te kijken, dat de blonde tiener een uitstekende tijd van 7.03,60 neerzette. Toch had Keulstra de ambiance van een vol Thialf niet gemist. "Ach, ik denk niet dat ik er harder van ga schaatsen. Een vol of leeg Thialf, het gaat om mijn plannetje. Dat ik mijn eigen race schaats."
En dat is zij ook van plan wanneer de buitenwereld binnenkort steeds mooiere resultaten van haar gaat verwachten. "Ik voel geen druk", zei ze. "Ik zou het alleen jammer vinden als ik mijn ouders teleurstel. Maar die zeggen juist steeds: denk eraan, het kan ook een jaar minder goed gaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.