nieuws

Voorgoed vertrokken

Overstekende pinguins
Overstekende pinguins
Aflevering 5   'Welkom in de meest zonnige plaats van Nieuw Zeeland!' In de stromende regen ontvangt Addo Mulders ons in Nelson. Hij staat met een enorme grijns bij een beeld van Abel Tasman.  Zijn trots, want hij heeft ervoor gezorgd dat dit beeld en het verhaal van Abel Tasman hier te vinden is.
Het slechte weer was ons al beloofd. Het regent veel in Nieuw Zeeland. Maar tot nu toe is het voornamelijk mooi weer geweest. Addo heeft de Nederlandse vlag met mast en al aan zijn auto gebonden. Speciaal voor ons gaat hij hier, bij het beeld van de Nederlander die Nieuw Zeeland heeft ontdekt, de vlag hijsen. Leuk. Krijgen we dezelfde ontvangst die Prins Willem-Alexander en Maxima hier van hem kregen. Alleen scheen toen wel de zon. Addo heeft veel koninklijk bezoek gehad. De handtekeningen van Prins Bernard, Alex en Maxima prijken in zijn boek. Net als de foto's van hem en Beatrix die door zijn vrouw Ina zijn gemaakt.
We lopen over het strand. Dit is zijn dagelijkse inspectierondje. Hij maakt een babbeltje met wandelaars en als hun hond losloopt, vraagt hij de eigenaar vriendelijk deze aan de riem te doen. Hij geeft om zijn omgeving. Maar vandaag is het hem veel te nat. Snel de auto maar weer in, om daarna bovenop de berg van het uitzicht te genieten. Addo en Ina wonen halverwege de berg, aan de straat The Cliffs. Het uitzicht vanuit hun woonkamer is een prachtig. Ieder jaar zien ze de dolfijnen, walvissen en zelfs orka's voorbij trekken.
Addo is onze oudste hoofdrolspeler. Begin jaren '50 moest hij na zijn studie verplicht drie jaar het leger in. Tenzij hij emigreerde. Zijn ouders waren overleden, de oorlog had flink huisgehouden en hij had gevoel dat hij in een ander land een beter leven zou hebben. Samen met zijn kersverse vrouw Ina besloot hij naar Nieuw Zeeland te gaan. Hij kocht een enkele reis. Een moedige keus, want in die tijd ging je er vanuit dat je elkaar de rest van je leven niet meer zou zien. De bootreis duurde 35 dagen en vliegen was onbetaalbaar. Omdat de Nederlandse regering niet toestond dat het stel meer dan 105 pond aan geld meenam, staken ze al hun geld in meubels, fietsen en zelfs het hout waarvan ze hun huis zouden bouwen. Alles ging mee op de boot. Addo had geld geerfd en wilde een goede start maken in het nieuwe land. Bij aankomst keken ze hun ogen uit. Bergen. Dat hadden ze nog nooit gezien. Na een zware start, hard werken, vier kinderen en ontzettend mooie avonturen in Nieuw Zeeland, kijkt Addo terug op een mooi leven. Toen hij met pensioen ging, kon hij zijn huis goed verkopen. Hij kocht dit mooie stekje op de klif in Nelson. Vanuit zijn luie stoel kijkt hij tevreden naar het uitzicht over de Golden Bay van zijn stad Nelson. 'I am a lucky man.'
Jauke

weergeven op een grotere kaart

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.