nieuws

Grote brand Kampen

In het centrum van Kampen heeft dinsdagavond een grote brand gewoed. Twee panden zijn compleet uitgebrand, omliggende panden zijn gespaard. Tientallen buurtbewoners werden geevacueerd. er zijn geen gewonden gevallen. Â
De brand brak rond 8 uur vanavond uit in schoenwinkel Ziengs en modezaak Witteveen aan de Oudestraat. Beide winkelpanden zijn inmiddels volledig uitgebrand. Tien panden aan de Blauwehandsteeg, de Korenmarkt en de Oudestraat zijn ontruimd vanwege de enorme rookontwikkeling. De bewoners  zijn in de loop van de avond  opgevangen door burgemeester Koelewijn in het Academiegebouw van de Theologische Universiteit.
De brandweer is met groot materieel uitgerukt, onder meer met hoogwerkers. Er zijn zo'n 35 voertuigen en 100 brandweermensen ingezet. Omdat het gevaar bestaat dat de brand overslaat naar aangrenzende panden worden die door brandweer nat gehouden. In de directe omgeving van de brand ligt onder meer de bibliotheek van de Theologische Universiteit. Een helicopter van de politie ondersteunt de brandweer door met een warmtecamera te kijken waar het vuur het hevigst is. De gemeente overlegt met getroffenen en regelt opvang als dat nodig is.  
De brandweer adviseert omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden in verband met de rookontwikkeling. Er zijn geen gewonden gevallen en er is geen asbest vrijgekomen bij de brand. Meteen na het uitbreken van de brand is in de aangrenzende panden naar mensen gezocht, maar de panden waren leeg. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Een aantal brandweerwagens had moeite om bij de brand te komen doordat de brug open stond om een schip door te laten.
De brand trekt veel bekijks. De brandweer roept mensen op de Oudestraat zoveel mogelijk te vermijden en vooral niet naar de brand te komen kijken.
Foto's: @janplender@Stephanieew, @georgeherklots, @MartinLdeJong, Paul de Graaf, Linda Zwama, Freddy Schinkel, Wilfred Hamelink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.