nieuws

Hoera, het regent!

Hoera, het regent. Kan ik eindelijk filmen in Usselo. Nee, ik heb geen land wat nodig het water nodig heeft. Maar ik zat toch al heel lang te wachten op een trieste bui. Waarom?
Twee jaar geleden heb ik een documentaire gemaakt over de Nederlandse schilder Johan Barthold Jongkind. Hij is één van de voorlopers van het impressionisme. En, geloof het of niet, gewoon geboren bij ons in de provincie. In Lattrop om precies te zijn. In 1819. En ja, hij is ook gedoopt. In Ootmarsum.
Deze Jongkind is in Nederland wat ondergewaardeerd maar in Frankrijk een groot schilder. Zeker ook omdat hij de leraar was van de wereldberoemde impressionist Claude  Monet. Samen hebben ze uren rond Honfleur en Le Havre langs het strand gezworven op zoek naar “morieven”. Op een bepaald moment gingen beide mannen een andere kant op. Jongkind vertrok met een nieuwe liefde naar het zuiden. Monet naar de Creuse.
"De Creuse?" dacht ik. Wat is daar nou te zien? Die streek kende ik niet als bijzonder schilderachtig. Om eens te kijken ben ik deze zomer die kant opgegaan. Het departement Creuse, genoemd naar de rivier, ligt zo’n 400 kilometer onder Parijs. Het regende ook daar. In eerste instantie werd ik daar alleen maar somber van en kon mij niet voorstellen dat de impressionist Monet hier wilde schilderen. Tot ik de rivier en de streek rond  de dorpen Fresselines en Crozant ontdekten. Hier was het, ondanks de regen, gewoon mooi.
In Crozant bezocht ik de galerie Espace Monet Rollinat. Allemaal Franse schilders met Franse namen. Op eentje na. Opeens zag ik de naam JOS BOOMKAMP. Dat kon nooit een Fransman zijn. Die moest bij ons uit de buurt komen. Terug In Overijssel ging ik Googelen. En jawel hoor. Tukker. Hengelo, AKI, Villa De Bank. Ik zocht contact. En toen werd het opeens een heel ander verhaal.
Maar wat dat nou te maken heeft met filmen en regen in Usselo ziet u vanavond in Tijd voor Theater.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.