nieuws

Overzicht mislukt project 'De Drieslag' in Ommen

De gemeente Ommen heeft 28,5 miljoen euro verloren op het bouwproject De Drieslag. Dat bleek donderdagavond tijdens een speciale raadsvergadering. Het ambitieuze project verloopt al vanaf de allereerste plannen in 2002 zeer moeizaam. Een overzicht.
Het plan De Drieslag behelst de verhuizing van sportpark De Rotbrink naar Ommen-Oost (Westbroek) om plaats te maken voor een nieuw bedrijventerrein. Verder moet het Havengebied ontwikkeld worden voor een nieuwe woonwijk (zie kaartje).

2002/2003:

Al in 2002 en 2003 plaatst een groep, onder de naam Smoesje, borden in Ommen met teksten als 'Ommen slaapt' en 'Drieslag, Misslag, Molenwiekslag'. Begin 2003 onderzoekt D66 de mogelijkheden voor een referendum over het omstreden plan, maar dat komt er niet.

2003:

In september 2003 stemt de gemeenteraad van Ommen in met het zeer ambitieuze plan De Drieslag. Volgens het plan wordt in de periode 2003-2018 ingezet op woningbouw, sportvoorzieningen en bedrijvigheid. De totale kosten van het project worden begroot op 40 miljoen euro.

2006:

Drie jaar later, in september 2006, komt de coalitiepartij LPO tegenover de overige coalitiepartijen (VVD en PvdA) te staan. Tegen de zin van de LPO wil het college verder met het ambitieuze plan De Drieslag, terwijl de LPO bij de verkiezingen juist stemmen heeft gewonnen tegen het plan. Uiteindelijk gaat de coalitie verder op de ingeslagen weg, maar besluit LPO om geen wethouder meer te leveren.

2011:

In de afgelopen jaren werd al duidelijk dat er veel geld bij het project moest, maar in november 2011 meldt De Stentor dat het zou gaan om een tekort van liefst 28 miljoen euro. De krant baseert zich daarbij op vertrouwelijke stukken. Burgemeester Mittendorff verklaart vervolgens dat 'Ommen niet failliet was, niet failliet is en niet failliet gaat'.
Gisteravond schetste Ad Nijhuis, voorzitter van de raadsonderzoekscommissie, een beeld van een amateuristische organisatie die met vele miljoenen euro's speculeerde. Volgens het gepresenteerde rapport is stopzetten van het project de enige oplossing. Wordt vervolgd...
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.