nieuws

Opnieuw vertrouwelijke stukken De Drieslag gelekt

Er zijn opnieuw vertrouwelijke stukken over het miljoenendebacle De Drieslag in Ommen gelekt. RTV Oost kreeg alle gespreksverslagen van de gesprekken met verantwoordelijke oud-bestuurders in handen.
Een paar weken geleden werden ook al geheime stukken over De Drieslag naar journalisten gelekt. Toen is aangifte gedaan. De recherche onderzoekt nog wie de stukken toen heeft gelekt.
In de nieuwe gelekte stukken is precies te lezen wie wat heeft gezegd tegen de onderzoekers die de problemen in Ommen onderzochten. In het openbare onderzoeksrapport wordt niemand bij naam genoemd.
Uit de nieuwe stukken blijkt dat oud-burgemeester Gerrit Jan Kok een brief naar de onderzoekers heeft geschreven waarin hij zich lijkt in te dekken voor uitspraken die hij heeft gedaan. Kok schrijft: "Het verslag leest (...) soms als feitelijk onjuist." en "Het gaat hier om waarheidsvinding."  Toch hoeven de onderzoekers de feitelijke onjuistheden er niet uit te halen. Ook geeft Kok niet aan wat er volgens hem niet klopt.
Ook een uitspraak van oud-burgemeester Arend ten Oever is tekenend. Hij was als voorganger van Kok nauw betrokken bij De Drieslag maar zei tegen de onderzoekers dat hij van verantwoordelijkheid 'niet zo wakker ligt.' In het eindrapport is één van de conclusies dat het project zo uit de hand kon lopen omdat vanuit de gemeente Ommen niemand de verantwoordelijkheid nam.
In de gelekte stukken vertelt een hoofd van de gemeentelijk afdeling Ruimtelijke Ordening dat één van zijn medewerkers wel eens "huilend"  terug kwam van een overleg met de ontwikkelingsmaatschappij. De ontwikkelingsmaatschappij probeerde bemoeienis van de gemeente zoveel mogelijk te vermijden.
De opeenstapeling van problemen rond De Drieslag kost de gemeente Ommen naar verwachting 28,5 miljoen euro. Donderdagavond wordt het rapport over de problemen in de gemeenteraad besproken. Dan zal ook duidelijk worden of verantwoordelijke wethouders zullen op stappen.

Live verslag via Twitter:

Verslaggever Tom van 't Einde (@tomvanteinde) doet vanavond via Twitter live verslag van de gemeenteraadsvergadering. Dat verslag is ook via rtvoost.nl te volgen.

Scan van één van de gelekte stukken:

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.