nieuws

Verder onderzoek naar virus koeien en schapen

Er komt een vervolgonderzoek naar het nieuwe virus dat is aangetroffen bij kalfjes en lammeren. Het zogenoemde Schmallenbergvirus veroorzaakt misvorming bij pasgeboren koeien en schapen.
In het vervolgonderzoek bekijken de onderzoekers wat er bekend is over het nieuwe virus, wordt de besmetting verder onderzocht en wordt gewerkt aan een mogelijk vaccin. Dan moet ook meer bekend worden over hoe ernstig de situatie is en wat de gevolgen zijn voor de volksgezondheid. Op basis van een eerste risicoanalyse door het RIVM worden die gevolgen voor de volksgezondheid 'gering geacht'.
Gister werd bekend dat een nieuw virus de ronde doet in Nederland maar ook bijvoorbeeld in Duitsland. Vanuit Overijssel en andere delen van Nederland kwamen gedurende het jaar meerdere meldingen binnen van diarree, koorts en verminderde melkafgifte bij koeien en schapen. Op basis daarvan startte de Gezondheidsdienst voor Dieren uit Deventer een onderzoek, waarbij is samengewerkt met het Centraal Veterinair Instituut, het RIVM en het ministerie van Landbouw. Eind november ontdekte het Duitse Friedrich Löffler Instituut dat het ging om het Schmallenbergvirus. Van de 50 bloedmonsters van koeien met diarree testten 18 gevallen positief op het Schmallenbergvirus.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.