nieuws

Mooie liedjes zijn niet lelijk

Tijd voor Theater
Tijd voor Theater
Mooie liedjes zijn niet lelijk. Dat moeten ze bij het Vestzak Theater in Enschede ook gedacht hebben, want om de zoveel tijd staat het er echt in het programma. Mooie liedjes.
Als ik dan toch de wereld mooier wil maken dan maar met mooie liedjes, bedacht ik me. Dus mailen met het Vestzak. Via meewerkend voorman Rein Kroes kwam ik terecht bij muzikant Jaap Roggeveen. Hij is een van de initiatiefnemers. Wat zullen we doen, Jaap? Live met publiek? Heeft wel sfeer, maar je moet er wel weer rekening mee houden. Of zonder? Doe maar zonder, dan hebben we alle tijd. Helemaal mee eens. Dus gingen Arjan Staal en ik op een donderdagmiddag met twee camera’s richting het rode pluche van het volwaardige C theater. Voor mooie liedjes. Nee, met alle respect, niet die van de top 2000. Maar voor het vakwerk van zes eikenhouten liedjesmakers. Oude rotten en jonge blommen. Prachtig uitgelicht en waar nodig gemixt door de theatertechnici Brugt en Frans. Bedankt jongens.
Het plan was ieder liedje twee keer op te nemen, zodat we vier camerabeelden hadden om te monteren. En meestal lukte dat ook. Zeker bij de Enschedese Anneloes Verveld die aan de piano als Sarah Fairfield dat prachtige "Dreaming of China"zong. Als je goed luister, zie je China. Echt. Een camerabeeld, maar zo simpel en daarom zo mooi, was genoeg voor Johanneke ter Stege. Alleen maar haar gezicht en een heel kwetsbaar liedje. Alsof het kleur in je leven brengt.
Jan Tekstra kroop in de kleedkamer voor zijn allernieuwste liedje. "Hands of time". Een juweeltje. En wie is toch die vrouw in de spiegel? En kleine Merel van der Wielen? Vergeef me. Zij is niet klein, maar ze zingt zo jong over ouder worden. Prachtig. Hoger op de trap in het Vestzak kon niet. En de naam Merel is ook weer een verhaal waardig. Lees "Sacaja" van Anna Lee Waldo maar. We namen veel meer op dan in een programma kon. Vier liedjes en toen waren de 18 minuten al weer vol. En knippen in de liedjes wilde ik niet.
Dus... gewoon nog een keer, want er is meer. Op donderdag 5 januari deel twee. Want 2012 wordt ook weer mooi. En niet te vergeten mooie liedjes ook op de radio. In Kunstkwartier van 17.35 tot 18.00 uur praat ik u helemaal bij met Jaap Roggeveen, ook voor muzieklessen. En natuurlijk hoort u dan ook weer... Mooie Liedjes.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.