Komende maanden cruciaal voor Cremer

Het is onzeker of Het Cremer in het voormalige balengebouw in Enschede er wel komt. De Stichting Cremer Museum is stellig dat het doorgaat, pandeigenaar De Woonplaats heeft z'n twijfels. Over twee maanden verwachten de partijen duidelijkheid te hebben.

Het Cremer moet een centrum worden voor moderne en hedendaagse kunst met onder meer expositieruimtes, een vaste collectie met werk van oud-Enschedeër Jan Cremer en de kunstuitleen. Hoewel de stichting Cremer Museum heet, is het idee voor een museum enige tijd geleden al losgelaten.

 

Aanvankelijk zou Het Cremer afgelopen juli haar deuren openen maar ze kreeg te maken met financiële tegenvallers. De financiering is nog niet rond door gebrek aan sponsors en onzekerheden bij partners. Eén van de partners is Concordia Kunstuitleen. De gemeente spreekt geruchten tegen dat de gesubsidieerde instelling is afgehaakt. Volgens woordvoerder Haase wordt de komende maanden de haalbaarheid onderzocht en dus ook of de kunstuitleen kan participeren en hoé. Daarnaast wordt er gekeken naar samenwerking, maar waarmee wil Haase niet zeggen. Ook kan hij niet zeggen met welke partners de gemeente nog meer in gesprek is over Het Cremer.

 

Het pand is inmiddels voor miljoenen gerenoveerd. Zo is er een achtergevel ontstaan met in reliëf de beeltenis van Jan Cremer op zijn motor. Daarnaast heeft het gebouw de landelijke aandacht op zich gevestigd doordat het horizontaal in tweeën is gezaagd en het bovenste deel is opgevijzeld. Daardoor ontstond een hogere verdieping met glazen buitenwanden. De renovatie wordt nu na volgende week stilgelegd. Dan is het pand wind- en waterdicht. Bouwvakkers kunnen nog niet intern verbouwen, omdat nog onduidelijk is wie en wat er inkomt en welke eisen de gebruikers stellen.

 

De Stichting Cremer Museum hoopt in het najaar van 2012 de deuren te kunnen openen, maar voorzitter Kessler houdt daar niet krampachtig aan vast. De Woonplaats vindt die termijn, ook al gaat het plan door, onder de huidige omstandigheden erg krap.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren