nieuws

Moordenaar Jan Wind uitgeleverd aan Duitsland

Moordenaar Jan Wind uitgeleverd aan Duitsland
Moordenaar Jan Wind uitgeleverd aan Duitsland
De man die september 2004 politieagent Jan Wind dood schoot in de binnenstad van Enschede is woensdag uitgeleverd aan Duitsland. Dat melden meerdere Duitse media.
Justitie in Nordrhein-Westfalen had gevraagd om de uitlevering van de man. De inmiddels 52-jarige schutter werd in 2005 door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot levenslang. Tijdens het hoger beroep in 2006 veroordeelde het gerechtshof in Arnhem hem tot 20 jaar cel.
September 2004 werd de politieagent Jan Wind neergeschoten toen hij tijdens een drugscontrole de man wilde fouilleren. Zijn collega werd in het hoofd geschoten. De collega overleefde de gebeurtenis, maar raakte gehandicapt. De rechtbank van Almelo oordeelde destijds dat de schutter een gewetenloze man is die berekend en koelbloedig onpeilbaar leed aanricht.
De uitlevering aan Duitsland vond plaats onder strenge veiligheidsmaatregelen omdat de man als zeer gevaarlijk en meedogenloos wordt beschouwd. Hij was eerder al in Duitsland veroordeeld voor meerdere vergrijpen. Ten tijde van de schietpartij in Enschede was de Duitse politie naar hem op zoek omdat hij verdacht werd van twee gewapende bankovervallen in de Duitse grensplaats Ochtrup. De man heeft zjin straf nog niet uitgezeten. De resterende jaren gevangenis die hem zijn opgelegd voor de moord op Jan Wind zal hij in Duitsland uitzitten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.