nieuws

Kunstverkiezing Overijssel 2011

Kunstverkiezing Overijssel 2011
Kunstverkiezing Overijssel 2011
Een sportverkiezing organiseren is geen kunst. Een kunstverkiezing organiseren is geen sport. Maar het moet wel een keer gebeuren.
"Wat heb je er aan? Stel Brakman wordt postuum kunstman van het jaar?" Nee, postuum doen we niet. "En waarom dan vrouwen en mannen apart? Zijn vrouwen gevoeliger en dus beter?" Dat is een leuke! "En zo’n kunstploeg, dan zal dan wel weer de Opera worden. Daar zit ook niet iedereen op te wachten. Trouwens het is sowieso appels met peren vergelijken." En dat is nu precies waar het om gaat.
We hebben appels en peren.
De afgelopen tijd heb ik rondgevraagd: Wie vind jij, of u, of jullie dat er genomineerd moet worden? Resultaat: een lange "longlist". Veel mannen, dat was het probleem niet. Iets minder ploegen. Maar vrouwen?  Dat was een moeilijke voor kranten, collega’s en culturele instellingen. Eenentwintig mannen, ik ga ze niet allemaal noemen, veertien vrouwen en negen ploegen. Schrijvers, beeldend kunstenaars, muzikanten, fotografen, dichters, cabaretiers. Oude rotten en jonge blommen. Ze zaten er allemaal bij. Waar je woont bepaalt mede wie je nomineert. Dat viel mij wel op. Als initiatiefnemer durfde ik de schaar te hanteren en te knippen in de lijst.
Genomineerd voor KUNSTMAN:
- Ronald Westerhuis, Wilton Jongmans, Jacob Vis
Genomineerd voor KUNSTVROUW:
- Elise  van der Linden, Esther Pierweijer, Gees Bartels
Genomineerd voor KUNSTPLOEG:
- De Fundatie, De Jonge Honden, Nationale Reisopera
De Overijsselse sportverkiezing wordt gehouden op zondag 8 januari in de studio van RTV Oost in Hengelo. Prachtig. Lof. Een paar dagen eerder, op donderdag 5 januari 2012, wordt in het radioprogramma KUNSTKWARTIER openlijk en zonder schroom gediscussieerd over wie KUNSTMAN, KUNSTVROUW en KUNSTPLOEG van Overijssel wordt. Door Paul Abels,  Aranka Wijnbeek, Herman Haverkate en Peter Schoof. En uiteindelijk zal ook de uitslag bekend worden gemaakt.
Meepraten:
Meediscussiëren over wie er volgens u moet winnen? Geef uw reactie hieronder of stuur via Twitter een berichtje naar @tijdvoorpeter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.