nieuws

Nieuwe ombudsman moet de boer op

Amper de helft van alle Overijsselse gemeenten is aangesloten bij de Overijsselse Ombudsman. De organisatie werd tien jaar geleden juist opgericht voor alle gemeenten in onze provincie maar lijkt tien jaar na dato nog onvoldoende de handen op elkaar te krijgen.
De gemeente Deventer heeft eind 2011 nog gekozen voor de Nationale Ombudsman. Volgens burgemeester Heidema is de landelijke ombudsman goedkoper en is de organisatie deskundiger. Voor Deventer speelt daarnaast mee dat een aantal leden van de Overijsselse Ombudsman ook in de eigen bezwaarcommissie zit en daardoor met dubbele belangen te maken zou krijgen.
Volgens Piet Jansen - die zich sinds 1 januari de Overijsselse Ombudsman mag noemen - ligt er nog een hoop werk. Dat hij duurder zou zijn dan zijn Haagse concurrent klopt volgens Jansen niet. Het verschil is volgens Jansen dat gemeenten bij de Overijsselse Ombudsman per klacht betalen. Als een gemeente het goed doet en er dus weinig geklaagd wordt zou de Overijsselse Ombudsman daardoor juist goedkoper zijn. Ook zou een voordeel van de Overijsselse Ombudsman zijn dat de zittingen in de gemeente zelf worden gehouden zodat klagers niet helemaal naar Den Haag af hoeven te reizen.
Jansen zegt in zijn nieuwe functie gemeenten te willen gaan bezoeken die nog niet bij de Overijsselse Ombudsman zijn aangesloten. Hij hoopt ze te overtuigen van de voordelen van het regionale orgaan.
Iedere overheidsinstantie moet bij een ombudsorganisatie aangesloten zijn. Burgers kunnen daar hun klachten kwijt over de overheid. Gemeenten kunnen zelf bepalen bij welke ombudsorganisatie ze zich aansluiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.