Regionale ziekenhuizen terughoudend met rode kaarten

De ziekenhuizen in Overijssel zijn terughoudend met het uitdelen van rode kaarten aan agressieve patiënten.

Alleen het Medisch Spectrum Twente in Enschede en het Deventer Ziekenhuis hebben een rode kaartensysteem. In beide ziekenhuizen werd die vorig jaar slechts één keer getrokken. Een rode kaart houdt in dat de patiënt alleen de meest dringende medische zorg krijgt, omdat hij of zij zich ernstig heeft misdragen.

 

Het Deventer Ziekenhuis heeft met de ene rode kaart vorig jaar een opvallende daling ten opzichte van 2010. Toen werden er acht gele kaarten en drie rode kaarten getrokken. Een verklaring voor de daling heeft het ziekenhuis niet.

 

De Ziekenhuis Groep Twente, met ziekenhuizen in Almelo en Hengelo, heeft weliswaar nog geen officieel systeem, maar heeft vorig jaar wel een keer een agressieve patiënt geweigerd. De Isala klinieken in Zwolle willen een agressieprotocol invoeren als de nieuwbouw wordt betrokken. De discussie over de aanpak van agressie in de zorg is opgelaaid na de jaarwisseling. Toen kwam, vooral in het westen van Nederland, relatief veel agressie voor in de behandelkamers.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren