nieuws

Varkenssector trekt voorzichtig aan

Het gaat beter in de varkenssector. Dat zegt boerenbelangeorganisatie LTO Noord.
Varkensboeren klaagden vorig jaar nog steen en been over de prijs voor varkens, maar nu is die prijs iets aangetrokken. Volgens LTO is dat het gevolg van beschikbaar stellen van Europese subsidies, een lagere prijs voor varkensvoer en minder aanbod van varkens. Er worden minder varkens aangeboden omdat er minder varkensboeren zijn. De laatste jaren zijn er meer dan anders gestopt omdat het bedrijf niet meer uitkon of omdat ze geen opvolging konden vinden.

Geld voor slachthuizen om vlees op te slaan

De Europese subsidie bestond uit een bijdrage van 60 miljoen euro begin vorig jaar voor de slachthuizen in Nederland. Die kregen het geld om varkensvlees langer in opslag te houden en het pas op de markt te brengen als de kiloprijs weer was gestegen en de sector dat aankon Zo wilde de Europese commissie er voor zorgen dat de varkensprijs niet verder zou dalen. In hoeverre die maatregel heeft bijgedragen aan het voorlopig lichte herstel is niet te zeggen.

Te laat

De opleving is voor Family Farmers te laat gekomen. Dat bedrijf is vorige week failliet verklaard. Family Farmers wilde megastallen beginnen in de gemeenten Hellendoorn en Twenterand, maar heeft volgens de directie niet het hoofd kunnen bieden aan de crisis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.