nieuws

Jeugdzorg Overijssel geschokt door rapport Samson

Jeugdzorg Overijssel is geschokt door de bevindingen van de commissie Samson. De commissie concludeert dat kinderen uit probleemsituaties na een uithuisplaatsing te weinig zijn beschermd tegen seksueel misbruik.
'Bijzonder pijnlijk', vindt directeur Dirksen van Jeugzorg Overijssel. Dirksen biedt in navolging van Jeugdzorg Nederland de slachtoffers in Overijssel zijn excuses aan en wil dat zelfs persoonlijk aan ze doen als hij de mensen kent. Volgens hem doen 99% van de medewerkers in 99% van de instellingen goed werk. Een garantie van 100% acht hij niet mogelijk. Toch moeten medewerkers nog beter opgeleid zijn. Dat is inmiddels in gang gezet.

Medewerkers van Alexandra en Jarabee gehoord

De commissie Samson baseert haar bevindingen onder meer op gesprekken met veertig medewerkers van vijf instellingen voor jeugdzorg, variërend van directieleden tot pedagogisch medewerkers. Onder die medewerkers negen mensen van Jarabee pleegzorg in Overijssel en Alexandra in Almelo. Alexandra is in mei van dit jaar gesloten, de zorg is verhuisd naar Sassenheim. Veel andere instellingen, ook buiten de Jeugdzorg, zouden niet hebben willen meewerken.
Dirksen wil met de betrokken instellingen voor Jeugdzorg om tafel als hij de situaties kent. Hij vermoedt dat die deze week aan hem bekend worden.

Jeugdzorg onder vleugels van gemeente

De verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg wordt over ruim twee jaar overgeheveld van de provincie naar de gemeente. De commissie vindt dat veel te vroeg omdat gemeenten de kennis en kunde nog niet hebben om kwetsbare kinderen een veilige omgeving te geven. Dirksen spreekt dat tegen. Volgens hem is er geen relatie, zeker niet als de Inspectie voor de Jeugdzorg scherper toezicht gaat houden zoals Samson dat heeft aanbevolen. Voorwaarde is wel dat de 25 gemeenten in Overijssel dezelfde voorwaarden stellen als de provincie aan de medewerkers in de jeugdzorg.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.