nieuws

Onenigheid over jaarwisseling tussen rechtbank en OM

Niet alle verdachten die vandaag op de zogenoemde snelrechtzitting voor de Almelose rechtbank stonden, hoorden daar thuis. Het OM had aangekondigd zwaardere straffen te eisen en de rechtbank wilde daar in meegaan. Maar voor drie verdachten gold dat niet vanwege een verschil van inzicht tussen het OM en de rechtbank. Het OM nam bij de omschrijving van oud-en-nieuw de periode tussen 24 uur vóór en 24 uur ná de jaarwisseling. De rechtbank hield de nieuwjaarsnacht aan.
Het ging om zaken van verdachten die politiemensen hadden beledigd en uitgescholden, maar ook om een dakloze man die een medewerker van het Leger des Heils in Enschede had bedreigd. Zij werden veroordeeld tot straffen van 300 euro boete tot 40 uur taakstraf. Het Openbaar Ministerie kenmerkt dat toch als geweld tijdens de jaarwisseling en vindt die straffen daarom te laag. Ze bekijkt of ze tegen het vonnis in beroep gaat.
De rechter veroordeelde een man uit Wierden tot een werkstraf van 40 uur en een voorwaardelijke boete van 750 euro omdat hij in de nieuwjaarsnacht in Hengelo een agent uitschold. Een man uit Nijverdal kreeg een zwaardere straf opgelegd. Hij bedreigde en beledigde in zijn woonplaats uit het niets een aantal agenten en ging daar na zijn aanhouding op het politiebureau mee doorgaan. De man gaf toe dat hij teveel gedronken had. Hij kreeg een werkstraf van 60 uur opgelegd en een voorwaardelijke straf van een maand. De officier van justitie had twee maanden celstraf geëist. Tot slot werd een man uit Enschede veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand omdat hij zijn vriendin mishandelde in de nieuwjaarsdag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.