nieuws

Gert Huzink valt uit bij tiende etappe Dakar Rally

Gert Huzink
Gert Huzink
Voor Gert Huzink is er een einde gekomen aan de Dakar Rally. De coureur van het Riwald Dakar Team viel woensdag in de tiende etappe uit.
De auto van Huzink sloeg halverwege over de kop. De coureur uit Manderveen dacht er nog aan om verder te gaan, maar zijn navigatrice Eugénie Decré klaagde over rug- en nekklachten. Huzink bezette tot woensdag de veertiende plek in het tussenklassement. Richard Huzink uit Geesteren kon met zijn truck hulp bieden, maar raakte wel achterop. Hij was rond middernacht nog niet binnen.
Erik Wevers kende wel een goede dag. De Markeloër werd twintigste in de tiende etappe en steeg naar de 35ste plek in het klassement. Bij de motoren werd Ronald ter Beek van Team Honda 88ste. De Hengeloër bezet de 99ste plek in het klassement.

Het verslag van het Riwald Team van de tiende etappe:

Ondanks de sublieme vijfde plaats van Bernhard ten Brinke in de snelle etappe van Iquique naar Arica stonden de gezichten bij het Riwald Dakar Team nog niet op grote vreugde. Dat kwam door het onverwachte uitvallen van Gert Huzink, die met zijn Mitsubishi Racing Lancer halverwege de special over de kop sloeg. Daarna klaagde zijn navigatrice Eugénie Decré over nek- en rugklachten en daarom werd zij uit voorzorg per helikopter voor nader onderzoek naar een ziekenhuis vervoerd. Het was bijltjesdag in Le Dakar want ook in de top van het klassement bleven de favorieten niet van pech verschoond. 
Bernhard ten Brinke: “Foutloze en snelle etappe”
Ook vandaag kende Bernhard ten Brinke een probleemloze dag: “Het ging geweldig goed, heel snel en zonder een enkel probleem, zelfs geen lekke band…”, meende Bernhard dan ook bij aankomst in het bivak in Arica. “En wederom alle lof voor mijn navigator Matthieu Baumel – hij loodst mij deze rally op een geweldige manier over het pittige parcours!” De prachtige vijfde plaats in het dagklassement vlak achter de razende Hummer van Robby Gordon en nog voor twee van de snelle Mini’s geeft reden tot optimisme: “Dit is een opsteker, zeker omdat we nu achtste staan in het algemeen klassement en ook weer beste Nederlander – dat is toch ook een strijd die we voeren,” aldus de in de Dakar Rally debuterende Ten Brinke. “Maar nu maken we ons zorgen over Gert en Eugénie, onze geweldige teamgenoten die zo genoten van de rally en die we hier graag in het bivak hadden gezien.”

Erik Wevers handhaaft zich

Van Erik Wevers is nog niet zoveel meer bekend dan dat hij als twintigste is gefinisht in de special en daarmee opklimt naar de 25e plaats in de algemene rangschikking. In onze berichtgeving morgen komen we uitgebreid terug op zijn ervaringen in de etappe van Iquique naar Arica.

Gert Huzink uitgevallen op driekwart van de rally

Bestempelden we hem gisteren nog als de meest constante rijder van het Riwald Dakar Team, vandaag viel het doek voor Gert Huzink totaal onverwacht. In het begin van de etappe had de Mitsubishi-rijder nog een klein technisch probleem, wat echter snel verholpen kon worden, daarna ging het echter fout toen de auto over de kop sloeg. Over en uit. Zeker toen bleek dat Huzink’s steun en toeverlaat, de Zwitsers/Franse navigatrice Eugénie Decré met nek- en rugklachten uit de auto kwam. Uit voorzorg werd zij door de medische helikopter van de ASO (Dakar organisatie) opgehaald en naar een ziekenhuis gebracht voor controle.

Richard Huzink weer in actie ter ondersteuning

De GINAF truck van Richard Huzink bewees vandaag ook weer zijn diensten door hulp te bieden aan Gert Huzink. Op het moment van schrijven is er nog niet bekend waar Huzink en zijn truck zich bevinden.
Morgen, donderdag, staat de elfde etappe op het programma, waarbij de karavaan Peru binnen trekt. De start is in Arica en de finish in het bijna 600 km verderop gelegen Arequipa. De special is 478 km lang voor de auto’s en de motoren, voor de trucks iets korter: 432 km.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.