nieuws

Hackers vallen verkeerde Brein aan

Hackers hebben gisteren een aanval uitgevoerd op softwarebedrijf Brein bv uit Haaksbergen. Ze verwarden het bedrijf met de Stichting Brein, die auteursrechten beschermt.
Woensdag oordeelde de rechter dat Ziggo en XS4ALL de toegang tot de illegale downloadsite The Pirate Bay moeten blokkeren. Dat gebeurde op aanvraag van de Stichting Brein, die illegaal downloaden wil tegengaan. Het verweer van XS4ALL, dat het oordeel ingaat tegen de mensenrechten en het recht op vrije toegang tot internet, deed de rechtbank niet van gedachten veranderen.
Vrijwel direct na de uitspraak riep hackersgroep Anonymous op de website van de Stichting Brein uit de lucht te halen, maar noemde de gegevens van het bedrijf uit Haaksbergen. Dat bedrijf werd vervolgens overspoeld met boze telefoontjes, haatmails en faxen vol woedende teksten. Ook voerden hackers twee aanvallen uit op het systeem van het bedrijf. Brein bv wist de aanvallen af te slaan en wees de hackers zo snel mogelijk op de juiste website. Korte tijd later ging de website van de Stichting Brein uit de lucht.
Brein bv uit Haaksbergen wordt al sinds de oprichting van de Stichting Brein verward met de auteursrechtenwaakhond. Al jaren krijgt het bedrijf boze telefoontjes en haatmails. De aanval van gisteren had echter grote impact op het bedrijf. Volgens een woordvoerster was het alle hens aan dek om de website te beschermen tegen de hackers. Los van financiële schade vreest het bedrijf ook imagoschade. Brein bv overweegt opnieuw contact op te nemen met de Stichting Brein over de naamsverwarring. Eerdere pogingen om de stichting tot een andere naamgeving te bewegen liepen op niets uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.