nieuws

Kunnen starters grondproblemen gemeenten oplossen?

Als gemeenten starters de kans geven om zelf hun huis te bouwen helpen ze zichzelf.
Dat zegt Stichting Starter. Volgens die stichting kunnen starters bouwgrond kopen die gemeenten nu aan de straatstenen niet meer kwijt raken. Er is een groot tekort aan betaalbare huizen voor starters terwijl de gemeenten grond in overvloed hebben. 
Het ei van columbus is volgens de stichting het zogenaamde Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dat komt er op neer dat kleine groepen mensen - in dit geval starters - samen zelf hun nieuwe huis bouwen. Volgens Stichting Starter kan dat 30.000 euro per huis schelen waardoor starters vaak alsnog in aanmerking zouden komen voor een hypotheek. Dat de woningen zoveel goedkoper zijn komt omdat er geen dure makelaars en projectontwikkelaars bij betrokken zijn.
In Diepenheim hebben negen stelletjes het inmiddels op de CPO manier gedaan. De gemeente Hof van Twente is er tevreden over. Ook de jongeren zelf zijn er over te spreken. Wel zegt deelnemer Tim Eertink dat er ook nadelen aan kleven. Zo duurt de bouw volgens hem wel langer en is het soms moeilijk om iedereen op één lijn te krijgen over bijvoorbeeld ''de kleur van de bakstenen.''
Overijsselse gemeenten stimuleren de bouw van woningen op deze manier inmiddels en ook de provincie Overijssel heeft er geld voor vrijgemaakt. Toch is het niet dé gewenste oplossing voor de onverkoopbare grond. Volgens hoogleraar gebiedsontwikkeling Van der Krabbe van de Radboud Universiteit is het iets dat maar voor een klein aantal mensen interessant is. Van der Krabbe zegt dat je niet moet onderschatten wat er allemaal bij de bouw van een huis komt kijken.
Tim Eertink uit Diepenheim erkent dat. Wel hadden hij en zijn medeontwikkelaars het voordeel dat er twee mensen waren die zelf in de bouw werkzaam zijn. Ook hebben ze zich laten begeleiden door een gespecialiseerd bedrijf.
Dat starters de grondproblemen van gemeenten op kunnen lossen is dus een illusie. Daar is wel meer voor nodig. Toch zegt Dirk Hoogeterp van Stichting Starter "Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat maar als er maar genoeg vallen wordt het vanzelf een plas."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.