nieuws

De groeten……

Groeten uit de Kop
Groeten uit de Kop
De Engelsen kunnen het mooi zeggen: (don’t) kill your darlings. Soms moet je afstand doen (‘kill’) van zaken die je dierbaar zijn (‘darlings’).
Wat RTV Oost betreft doe ik dat zelden. Ik ben een omnivoor als het gaat om tv-kijken en radio luisteren. Als echte muziekliefhebber zijn muziekprogramma’s me dierbaar. De Sterrenparade op tv, Muziekpalet op zondagmorgen, maar ook de Toppers van Toen op zaterdagmiddag, ik luister er altijd met veel plezier naar. Het Hiernumaals vind ik interessant, omdat spiritualiteit me boeit, ik ben geïnteresseerd in cultuur (Tijd voor Theater en Kunstkwartier) en nieuws, dus ik volg zoveel mogelijk Overijssel Vandaag en actualiteiten, En Dan Nog Even Dit is een leuk informatief bruisend programma. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Toch wil ik op deze plek één programma eruit lichten, zonder alle andere te kort te doen (I won’t kill my darlings). Het betreft de programmaserie “Groeten uit….”, elke vrijdag te zien op TV Oost. Eerst vanuit de Zwolse wijk Assendorp, toen vanuit de koekstad Deventer en nu uit de Kop van Overijssel. Een programma gemaakt door Willem Alkema, Arnold Kijk in de Vegte en René Eijssink. Zwollenaar Willem (de tamelijk vrijpostige presentator van de eerste 3 seizoenen van En Dan Nog Even Dit) is theatermaker, hij zingt in een band, hij doet ‘wat dingetjes’ voor ondermeer de VPRO, Willem is een creatieve ”ideeën”-mens.

Het persbericht ronkt: Caleidoscopisch portret van de inwoners van Noordwest Overijssel….toe maar. In dit geval klopt het echt: De Groeten laat ons kennis maken met de inwoners van een streek, ze gunnen de kijker een blik in hun dagelijks leven en beslommeringen. Het zijn mini portretjes van mensen die bij jou in de straat zouden kunnen wonen, maar tegelijk iets bijzonders hebben. De boer die zijn stier helemaal kaal scheert om de parasieten weg te houden, de kunstenaar die zijn rommelige werkplaats omtovert tot een kunstwerk, de mannen die elk vrij uurtje steken in de restauratie van een historisch scheepje, het komt allemaal voorbij in het programma. Frans Bromet en Michiel van Erp ontmoeten Paradijsvogels (een beroemd AVRO-programma uit de jaren 90), aangevuld met een snufje Man bijt Hond en een tikkeltje Arjan Ederveen.
In De Groeten gaat het niet om het spetterende camerawerk of de prachtige vergezichten, de mensen staan centraal met al hun eigenaardigheden. Gedraaid met een kleine digitale camera, uitgekiend gemonteerd en voorzien van de juiste muziek worden de kleurrijke kanten van onze provinciegenoten uitvergroot. Zónder ze belachelijk te maken. Dat kan alléén door een messcherp observatievermogen van de makers.
We hebben daarom Groeten uit… ingezonden voor de Nl-Awards, de verkiezing voor de beste programma’s van de regionale omroepen in Nederland. De Nl-Awards worden eind februari uitgereikt.

En nu maar hopen dat de jury ook een messcherp observatievermogen heeft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.