nieuws

Oud-rector magnificus beoordeelt hoger onderwijs

Oud-rector magnificus Frans van Vught
Oud-rector magnificus Frans van Vught
Oud-rector magnificus Van Vught van de Universiteit Twente wordt voorzitter van een commissie die beoordeelt of hogescholen en universiteiten meer of minder geld moeten krijgen. Hij is daarvoor gevraagd door staatssecretaris Zijlstra van hoger onderwijs.
Hogescholen en universiteiten worden nu nog afgerekend op studentenaantallen, maar het kabinet wil dat veranderen. Er komen prestatieafspraken. De scholen en universiteiten doen zelf voorstellen voor hun ambities en prestaties. Dan gaat het om onderzoek en zwaartepunten in het onderwijs, maar ook om kwaliteit van het onderwijs en aantal afgestudeerden.  De commissie van Enschedeër Van Vught bekijkt eerst in hoeverre de ambities realistisch zijn en toetst daarna de resultaten aan de voorstellen van de hogescholen en universiteiten. 
De uitkomsten hebben gevolgen voor het rijksgeld dat de onderwijsinstellingen krijgen. De hogescholen en universiteiten dreigen 5 procent van hun totale budget te verliezen als ze hun eigen prestatieafspraken niet nakomen. Daarnaast stelt het rijk 80 miljoen euro beschikbaar voor goede initiatieven van instellingen in het hoger onderwijs.
De eerste resultaten van de commissie moeten voor Prinsjesdag klaar zijn, als het kabinet de begroting voor volgend jaar presenteert.

Foto: TC Tubantia

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.