nieuws
11 miljoen verlies op grond bij luchthaven
De gemeente Enschede en de provincie Overijssel moeten 11 miljoen euro bijpassen op de ontwikkeling van het gebied rond de luchthaven. Dat zegt ontwikkelingsmaatschappij ADT, waarvan de gemeente en de provincie de enige aandeelhouders zijn. Aanleiding voor de verwachte lagere opbrengst van grond rond het vliegveld is het slechte economische klimaat.
De grond is aangekocht toen het economisch beter ging. Bij ontwikkeling en verkoop van de grond ontstaat een verlies. Het gaat om zeven gebieden op en rond het vroegere defensieterrein waar bedrijven komen en woningen worden gebouwd. Door tegenvallers op de vastgoedmarkt is het aantal woningen met 19 naar beneden bijgesteld tot 209. Daarnaast worden er per jaar minder kavels uitgegeven, waarmee het plan uitgesmeerd wordt over meer jaren. In 2014 kan de schop de grond in en in 2029 moet het klaar zijn. De gemeenteraad en de Provinciale Staten beslissen in maart of ze akkoord gaan met een extra bijdrage voor ADT.
Los van toekomst vliegveld
De plannen staan los van de mogelijke heropening van de luchthaven. Deze zomer wordt duidelijk of er een exploitant voor het vliegveld is. Als die er niet is, en de luchthaven dicht blijft, gaat de bouw van woningen en bedrijven gewoon door.
Dikke streep door huizen met eigen hangar
Het ADT heeft verschillende soorten woningen geschrapt, nadat uit gesprekken met onder anderen makelaars is gebleken dat daar geen belangstelling voor wordt verwacht. Zo stonden er woningen rond erven gepland. Aan de achterkant is er vrij uitzicht op de natuur maar aan de voorkant zou er geen enkele privacy zijn. Een combinatie van wonen en werken in wat de Deventer Poort wordt genoemd is geschrapt; daar is alleen nog ruimte voor bedrijvigheid. Ook is er een streep gezet door de zogenoemde airparkwoningen: huizen met een hangar voor een privévliegtuigje. Volgens het ADT kiezen mensen met een eigen vliegtuig er niet voor om in Twente te wonen.
Landschap is 'unique selling point'
'De aangepast plannen doen meer recht aan de kwaliteit van het landschap. Daar is in het verleden te weinig rekening mee gehouden.' Dat zegt directeur Van der Ree van ontwikkelingsmaatschappij ADT. Hij verwijst daarmee naar een eerdere toetsing van de plannen door een extern bureau. Die concludeerde dat het ADT geen gebruik maakt van bijzondere eigenschappen van het gebied. Door nu de nadruk te leggen op de natuur, in een gebied met kavels van 600 tot 5000 vierkante meter, wordt ingezet op een bepaalde doelgroep. Hoe groot de belangstelling voor wonen bij de luchthaven is, kan hij niet zeggen. Vorig jaar waren er 4 of 5 serieuze kandidaatkopers die al met een architect in de weer waren.
Eerste uitgifte eind 2013
De kavels worden pas uitgegeven als het bestemmingsplan is aangepast en dat is eind volgend jaar of begin 2014. De eerste kavels die op de markt komen zijn kavels die uniek zijn in Enschede. Kavels die vergelijkbaar zijn met die in de nieuwe wijken De Leurink en Het Bruinink komen later op de markt. De kopers ondervinden volgens directeur Van der Ree geen geluidshinder van aankomende en vertrekkende vliegtuigen. Het belangrijkste woongebied ligt op 2,5 kilometer van de startbaan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer: