nieuws

Boek over neerstorten piloot bij Dalmsholte

'Spoor naar Woeste Hoeve'. Dat is de titel van een boek over de speurtocht naar de Poolse piloot Oberdak, die in mei 1944 met zijn vliegtuig neerkwam bij Dalmsholte. Het boek van Richard Schuurman wordt woensdag gepresenteerd.
Op 30 mei 1944 is Oberdak genoodzaakt zijn P51-Mustang in Dalmsholte aan de grond te zetten na motorproblemen. Hij wordt gezien door de twee broers Hulsink en Jan Henning.
Oberdak heeft belangrijke papieren en zijn vliegtuig in brand gezet en is naar het dichtstbijzijnde bos gerend. Via via komt hij in contact met het Ommer verzet. Die laten hem onderduiken bij de Wolfskuil in Ommen. Als de verzetsgroep tegen de lamp loopt, moet Oberdak vluchten. Hij verblijft in de schaapskooi bij Rechteren en de onderduikboot in het Zwolse Zwartewater. Vanaf daar gaat het per spoor naar Harderwijk, via Amsterdam naar Hoenderloo. Daar wordt hij per toeval ontdekt door de Duitsers. Hij wordt vastgezet en na een aanslag op SS-generaal Rauter als vergeldingsmaatregel gefusilleerd bij de Woeste Hoeve. Hij is 1 van de 117 die daar op 8 maart 1945 worden doodgeschoten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.