nieuws

Zwemmen levensgevaarlijk door gebruik roestvrijstaal

Door verkeerd materiaalgebruik onstaan er in veel zwembaden nog steeds levensgevaarlijke situaties.
Dat zegt Jan Heselmans van onderzoeksbureau Corrodium. Vooral het gebruik van roestvrij staal in zwembaden blijft maar gevaarlijke situaties opleveren. Tien jaar geleden stortte daardoor al het plafond van zwembad De Waterwyck in Steenwijk in. Omdat het midden in de nacht gebeurde, en er niet gezwommen werd, vielen er toen geen slachtoffers. De ravage was wel enorm.
Een dodelijk slachtoffer viel een paar maanden geleden wél in een zwembad in Tilburg. Daar werd een baby geraakt door een vallende geluidsbox en overleed. De roestvrijstalen bevestiging van de box kon het gewicht door roestvorming niet meer dragen en knapte.
Volgens onderzoeker Heselmans moet er beter opgelet worden bij de materiaalkeus in zwembaden. Door de hoge temperaturen en het gebruik van chloor en zwavelzuur is veel materiaal ongeschikt. Dat besef is er inmiddels wel maar er wordt volgens Heselmans nog te weinig mee gedaan. Hij roept daarom onderzoeksinstanties en zwembaden op om duidelijke richtlijnen op te stellen om levensgevaarlijke situaties in de toekomst te voorkomen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.