nieuws
Jaren 80: Dienstplicht

De jaren 80, wat betekenen die voor mij? Wat kan ik me er zelf eigenlijk van herinneren?
Dat vroeg ik me af, toen ik deze week langs een poster reed met de aankondiging van de themaweek Back to the Eighties bij RTV Oost. De jaren 80 markeren voor mij de periode van jeugdige volwassenheid, ik studeerde af, ik ging samenwonen, ik kreeg mijn eerste baan (bij Radio Oost en ik ben nooit weg gegaan), ik trouwde eind jaren 80 en we kochten ons huis.
Terugblikkend begonnen de jaren 80 donker (recessie, weinig geld, enorme werkeloosheid) en eindigden licht (de jaren 90 met economische voorspoed gloorde aan de einder). Niet dat ik dat toen zo ervoer, want ik was jong en dan kun je de hele wereld aan. Ik studeerde in 1986 af aan de Universiteit van Amsterdam (muziekwetenschap), ging samenwonen in Almelo en solliciteerde bij (toen nog) Radio Oost.
Eigenlijk heb ik bij Radio Oost mijn vervangende dienstplicht vervuld, want ik moest nog in dienst maar had een beroep gedaan op de Wet Gewetensbezwaren. Voor de jongeren onder ons: Nederland kende toen een dienstPLICHT, maar mensen met principieel bezwaar tegen geweld konden een beroep doen op de Wet Gewetensbezwaren. Als je na een gesprek met een commissie van Defensie werd ‘erkend’, moest je vervangende dienstplicht doen. Die duurde overigens langer dan de dienstplicht zelf.
Omdat ik altijd al bezeten was van radio (tijdens mijn studietijd in Amsterdam werkte ik bij de zieken-en de lokale omroep) trok ik de stoute schoenen aan en solliciteerde met succes bij Radio Oost. Een enorme mazzel in een tijd waarin de werkeloosheid torenhoog was. Ter illustratie: eind 1983 kende Nederland 639.000 werklozen tegenover ruim 430.000 op dit moment. Mijn geluk was dat Marinus Potman, toenmalig directeur van Radio Oost, iemand zocht met een beetje verstand van muziek. Hij was in zijn hoofd al bezig met zendtijduitbreiding, hij wilde van 3 uur naar 12 uur radio per dag. Muziek werd dus belangrijk.
Ik heb bij ‘Oost’ alles gedaan: bureauredactie, muziekredactie, productie, presentatie, verslaggeving, sport, nieuws lezen, rubrieken et cetera. Radio Oost had in 1986 een stuk of 25 mensen in dienst. Anno 2012 zijn dat ongeveer 150 mensen (omgerekend 115 volledige arbeidsplaatsen). Het kan verkeren.
Dit jaar vier ik mijn 25-jarig dienstverband bij RTV Oost. Ik ga nog elke dag met plezier naar mijn werk, dat zegt genoeg…