nieuws

Raad stuurt wethouder naar Den Haag voor kinderpardon

Stadhuis Enschede
Stadhuis Enschede
Kinderen van asielzoekers die langer dan acht jaar in Nederland zijn, mogen blijven. Met die boodschap stuurt de gemeenteraad van Enschede wethouder Wallinga naar Den Haag.
Er is een wet van die strekking in de maak, maar dat duurt de gemeenteraad van Enschede te lang. De raad wil met het kinderpardon voor eens en altijd een eind maken aan de Mauro's en Sahars, kinderen die hun vaderland niet kennen maar wel uitgezet dreigen te worden omdat ze uitgeprocedeerd zijn. PvdA-fractievoorzitter Van Lier is zelfs geneigd te bepleiten dat de acht jaar wordt teruggebracht naar vijf jaar.

Geen landelijke kwesties in raadszaal

De VVD steunde de motie niet. Fractievoorzitter Broekman vindt dat Haagse zaken niet thuishoren in de raadszaal, te meer omdat het college niet dezelfde politieke samenstelling heeft als het kabinet. CDA-voorman Van der Veen deelt die mening maar heeft wel de CDA-kamerleden gevraagd zich hard te maken voor een kinderpardon.

Gemeente heeft zorg voor alle inwoners, ook asielzoekers

Volgens wethouder Wallinga heeft het verleden uitgewezen dat deze zaken juist op gemeentelijk niveau besproken moeten worden. Het generaal pardon voor 9.000 asielzoekers in 2006 vond zijn oorsprong bij de verschillende gemeentes die zich niet neerlegden bij de dreigende uitzetting van inwoners en de schrijnende situaties die dat met zich meebracht. Wallinga zegt ook nu met volle overtuiging de gang naar Den Haag te maken omdat 'het gemeentebestuur moet opkomen voor de mensen die in de gemeente wonen' en dat geldt dus ook voor asielzoekers en hun kinderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.