nieuws

Drie vrijspraken in plofkrakenzaak Twente

Plofkraak
Plofkraak
Er is onvoldoende bewijs dat drie mannen uit Wierden, Almelo en Heerlen betrokken waren bij een serie plofkraken in Twente. Tot die conclusie kwam de rechter in Almelo donderdag. De drie zijn vrijgesproken.
De drie zouden onder meer betrokken zijn geweest bij een poging om een geldautomaat in een supermarkt te stelen in Vroomshoop. Het bleef bij een poging in de zomer van 2010, omdat het de dader niet lukte om ruiten van de supermarkt in te gooien. De daders wilden de automaat stelen en deze later openbreken. Een van de mannen zou ook betrokken zijn geweest bij een poging om een pinautomaat van een bank in Hengelo op te blazen. In de automaat was een gat geboord waardoor gas naar binnen gespoten was. Het opblazen mislukte omdat de daders het gas niet tot ontploffing wisten te brengen. De ontsteker, gemaakt van een campingbrander en een onderdeel van een CV-ketel, weigerde dienst. Volgens de rechter zijn er wel aanwijzingen dat de mannen betrokken zijn, maar is er in alle gevallen veel te weinig bewijs om tot een veroordeling te komen.
De hoofddaders, vier andere mannen uit Twente, werden vorig jaar veroordeeld tot straffen die varieerden van 6 maanden tot 2,5 jaar. De zaak tegen een laatste verdachte ging donderdag niet door. Omdat er een verkeerde geboortedatum aan zijn naam gekoppeld was bleef hij onvindbaar voor justitie. Daardoor kon hij niet op de hoogte gebracht worden dat hij terecht moest staan. Of hij alsnog voor de rechter moet verschijnen na deze drie vrijspraken is onbekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.