Nieuws

Celstraffen voor zeven jongeren wegens zware mishandeling tijdens stapavond in Steenwijk

Strafzaak gaat 26 oktober verder
Strafzaak gaat 26 oktober verder © iStock
Zeven jongeren die betrokken waren bij een zware mishandeling in Steenwijk zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen. De hoofdverdachte, een 22-jarige man uit Witte Paarden, moet anderhalf jaar de cel in, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook moet het zevental het inmiddels 23-jarige slachtoffer een schadevergoeding betalen.
Het incident vond plaats op 26 mei 2019. Die avond was de groep aan het stappen in Steenwijk. Na een akkefietje werden de mannen uit een café gezet. Op straat ontstond een ruzie tussen een van hen en het latere slachtoffer.
Op camerabeelden is te zien dat de hoofdverdachte, nadat er al wat klappen waren gevallen, het slachtoffer bij zijn hoofd pakt en hem op de grond gooit. Daarna wordt het slachtoffer nog een paar keer geschopt, onder meer tegen zijn hoofd. De groep laat het slachtoffer vervolgens bewusteloos en voor dood achter.

Allemaal aandeel

De zeven jongeren hadden volgens de rechtbank allemaal een aandeel in de zware mishandeling. Vier van hen, met een grotere rol, zijn veroordeeld voor poging doodslag. De rechtbank acht bij twee anderen bewezen dat ze schuldig zijn aan openlijk geweld in vereniging en de zevende verdachte is veroordeeld voor mishandeling.
Verschillende politieagenten herkennen zes van de zeven verdachten op beelden die zijn gemaakt. De zevende verdachte heeft zichzelf bij de politie gemeld. Volgens de rechtbank is er sprake van een bewuste en nauwe samenwerking tussen de verdachten.
Op het moment dat de ruzie en het duw- en trekwerk begon, stonden de zeven vrienden al om het slachtoffer heen en bemoeiden zich met de ruzie. Direct nadat de eerste klap werd uitgedeeld richtte de complete groep zich op het slachtoffer.

Lichamelijke en psychische gevolgen

Het slachtoffer heeft tot op de dag van vandaag zowel lichamelijk als psychisch nog last van de mishandeling. Ook heeft hij een blijvend litteken op zijn voorhoofd.
Hij kan niet meer tegen prikkels, ervaart geheugenproblemen en heeft veel last van hoofdpijn. Het feit dat hij zijn drukke dagelijkse leven niet meer kan oppakken geeft hem veel frustratie.

Straffen

Hoewel alle zeven verdachten betrokken waren bij de vechtpartij had een aantal jongens een grotere rol dan de rest, oordeelt de rechtbank. De 23-jarige broer van de hoofdverdachte is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 voorwaardelijk.
Een 20-jarige man uit Steenwijk heeft een jeugddetentie van 209 dagen opgelegd gekregen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 200 uur.
De overige verdachten zijn veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf waarvan 4 voorwaardelijk (geldt voor 3 verdachten) en de zevende man is veroordeeld tot 5 dagen gevangenisstraf en een taakstraf van 40 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.