nieuws

Badhuis valt toch ten prooi aan slopershamer

Het oude badhuis aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo wordt gesloopt, de naastgelegen Ariënsschool wordt opgeknapt. Dat is het plan van de ontwikkelaar die de beide panden koopt.
De panden zijn nu nog van woningcorporatie Welbions. Die wilde aanvankelijk zelf in de school trekken en ook het vervallen badhuis slopen. Maar Welbions vindt het niet meer verantwoord om veel geld in de eigen huisvesting te stoppen terwijl er ook op andere plekken in de stad geïnvesteerd moet worden en heeft een koper gevonden. De nieuwe eigenaar wil de school verbouwen tot appartementen en nieuwe woningen bouwen op de plek van het badhuis.

Streep door plannen voor behoud

Voor het badhuis bestaan ook particuliere plannen maar daar kan, zoals het er nu naar uitziet, een streep door kan. De Hengeloërs Schreijer en Kuipers willen het pand verbouwen tot woon- en bedrijfsruimte. Dat zou 1,5 miljoen euro kosten. Het stel is bereid zelf een groot deel daarvan op te hoesten, maar heeft ook bij de gemeente aangeklopt voor een bijdrage in achterstallig onderhoud. De afgelopen 30 jaar is er niet geïnvesteerd in het badhuis. Volgens Kuipers gaat het om een monumentaal pand gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Maar de gemeente heeft er geen geld voor over.

Toch voorgelegd aan politiek

Eerder stonden er verschillende groepen op die sloop van het badhuis wilden voorkomen. Ook de lokale PvdA wilde het pand behouden, maar het is onduidelijk hoe die daar nu tegen aankijkt. Het gemeentebestuur vindt de verkoop en sloop een  en legt het volgende week voor aan de politiek. Formeel hoeft die daar niet bij betrokken te worden, maar de wethouder vindt het verstandig dat wel te doen vanwege de historie van het pand. na de sluiting van het badhuis was daar poppodium Metropool gevestigd. 
foto TC Tubantia

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.