nieuws

"De hel van 2012"

Schaatsers op de Haidersee
Schaatsers op de Haidersee
Morgen is het dan zover, de echte tocht op de Haidersee. Ze noemen het al 'de hel van 2012'.
Door: Sibbele Oegema
Leeftijd: 44
Woonplaats: Dedemsvaart
Schaatsafstand: 200 km
Gistermiddag hebben Systse en ik meteen na aankomst al één ronde geschaatst op de Haidersee. Het rondje is tien kilometer lang. Ik ben twee keer gevallen. De omstandigheden: Een harde wind bij -10 graden met stuifsneeuw. Ongeveer 90 procent van de route was redelijk ijs, de overige 10 procent is helaas niet goed. Het is dus erg oppassen.
Vanmorgen hebben we uitleg gekregen van de organisatie en daarna hebben we nog twee rondjes geschaatst. Het was koud (-12) en de wind was nog harder dan gisteren. Tegen de wind in voelt het als krabbelen in plaats van schaatsen. Je komt bijna niet in je slag. Er ligt ook veel sneeuw op het ijs, waardoor de scheuren niet te zien zijn. Van de wind af is het goed te doen natuurlijk. Vandaag ben ik drie keer gevallen, één keer erg hard. Door die val heb ik nu een dikke knie. De lucht is wel strak blauw met zon, maar de wind is oh zo verraderlijk, met dito temperatuur.
Toen we terug in de tent kwamen zaten er al meer mensen met pleisters en dergelijke op na valpartijen. Morgen wordt dus echt een uitdaging. We moeten morgenvroeg moeten om 7 uur starten. De organisatie controleert of we voldoende kleren aan hebben, of alles is bedekt en of het verantwoord is. Dan mogen we starten. Als er te veel uitvallers zijn, het te koud is, of de wind te hard is, zal de organisatie ingrijpen.
De verwachting is dat het morgenvroeg bij het starten -24 is. Met de harde wind die er dan ook is zal het aanvoelen als -30 of kouder. Sytse en ik starten zeker maar zullen per ronde kijken hoe we ervoor staan. Een uitdaging is leuk, maar het moet wel verantwoord blijven. Of we de 200 kilometer halen? Ik weet het niet. Dit is niet even dagje schaatsen zoals we dat in nederland gewoon zijn.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.