nieuws

Hollands Venetiëtocht wordt zondag verreden

Nu de Elfstedentocht niet doorgaat, is de weg vrij voor de op één na grootste klassieker uit de Nederlandse schaatsgeschiedenis; de Hollands Venetietocht. Aanstaande zondagmorgen wordt deze wedstrijdklassieker verreden op het ijs rondom Giethoorn.
De organisatie van de samenwerkende ijsclubs heeft vanmorgen bekend gemaakt dat de Hollands Venetietocht definitief doorgaat. Deze klassieker is na de Elfstedentocht de oudste en bekendste trajectwedstrijd in het land. De eerste wedstrijd werd verreden in de jaren '50 van de vorige eeuw. Het gaat om een schaatswedstrijd van 55 kilometer, dwars door de natuurgebieden rondom Giethoorn. Nu de Elfstedentocht niet doorgaat, worden de grote namen in Giethoorn verwacht.
De laatste keer dat de Hollands Venetietocht werd verreden, was op 29 december 1996. Erik Hulzebosch won de wedstrijd toen, tweede werd Yep Kramer en derde werd Henk Angenent, de latere winnaar van de Elfstedentocht in 1997.
Zondagmorgen om 8 uur start de wedstrijd voor de heren bij Smit's Paviljoen op het Bovenwiede. Kort daarna klinkt het startschot voor de dames, vervolgens starten de veteranen en dan kunnen de toerrijders het ijs op. Wedstrijdrijders kunnen zich tot een uur voor de start inschrijven bij het Kulturhus in Giethoorn. Vanaf 9.30 uur is het parcours vrij voor de toerrijders.
De wedstrijd zal niet door de dorpsgracht in het centrum gaan. Vanwege de hoge snelheden die de wedstrijdrijders ontwikkelen, is de dorpsgracht te gevaarlijk. De gracht is te smal en de vele bruggetjes vormen een potentieel gevaar. De toerrijders gaan wel door de dorpsgracht.
Ondanks de drukte op en rond het ijs in de afgelopen week, denkt de organisatie dat de Hollands Venetietocht nog meer bezoekers zal trekken, De NOS en RTV Oost zijn momenteel in overleg over het uitzenden van de tweede klassieker van schaatsminnend Nederland. Zodra hierover meer bekend is, kunt u het teruglezen op deze website.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.