Niets staat Bedrijvenpark Usseler Es nog in de weg

Er is geen belemmering meer voor de aanleg van een bedrijverenterrein op de Usseleres. De Raad van State heeft de bezwaren van de Vereniging tot Behoud van de Usseleres ongegrond verklaard.

Geen behoefte - wel behoefte

Volgens de vereniging is er geen behoefte aan nog een bedrijventerrein, zijn er met de luchthaven en het XL bedrijvenpark bij Almelo voldoende alternatieven, heeft Enschede te maken met krimp en is de cultureel landschappelijke waarde van de Usseleres erg groot. De es is de grootste krans-es van Europa. De gemeenteraad van Enschede bestrijdt dat er alternatieven zijn en dat de bevolking krimpt. Dat gebeurt volgens een onderzoek pas na 2025. Volgens de gemeenteraad is er deugdelijk onderzoek aan vooraf gegaan. De Raad van State stelt dat de Vereniging tot Behoud van de Usseleres het tegendeel niet heeft kunnen bewijzen en verklaart het beroep van de vereniging ongegrond.

 

Stimulans voor economie

De gemeente is blij dat de kogel nu door de kerk is. Ze wil met het bedrijventerrein de werkgelegenheid stimuleren en de economie versterken. Het terrein biedt plek aan bedrijven die op zoek zijn naar kavels van 0,5 tot 2,5 hectare. Voor die bedrijven is in Enschede volgens wethouder Hatenboer, nu geen plek.

 

Niet alles in één keer

De gemeente begint met het uitgeven van bedrijfskavels aan de kant van het dierenasiel en geeft het in vier fases uit. Zo wordt er niet overal maar gebouwd en blijft de es zolang mogelijk onaangetast als de belangstelling toch achter blijft. De aanleg van de fases is afhankelijk van de belangstelling. Er wordt al sinds eind jaren negentig gesproken over de aanleg van een bedrijventerrein op de Usseleres.

 

Foto's: TC Tubantia

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren