nieuws

Lofprijs der Nederlandse Taal voor Herman Finkers

Lofprijs voor Herman Finkers
Lofprijs voor Herman Finkers
Cabaretier Herman Finkers heeft de Lofprijs der Nederlandse Taal 2011 gewonnen. Dat heeft de stichting Nederlands vandaag bekendgemaakt.
De Twentse cabaretier heeft een hekel aan de gewoonte van veel Nederlanders om Engelse woorden te gebruiken. De 'verziellozing' van de Nederlandse taal noemde hij dat in de documentaire Liever dan Geluk. In het Glazen Huis ten behoeve van de 3FM-actie Serious Request maakte Finkers zich ook sterk voor de Nederlandse taal.
Zo vroeg hij de dj's om elk Engels woord dat ze dreigden te zeggen te vervangen door een Duits woord. Dus niet The Voice of Holland, maar Die Stimme von Holland en niet Proud to be a Tukker, maar Stolz das ich ein Tukker bin. Dan zie je, volgens Finkers, hoe belachelijk dat is. De documentaire Liever dan Geluk dateert van 2010, maar werd eind vorig jaar opnieuw uitgezonden.
Eerdere winnaars van de Lofprijs der Nederlandse Taal waren onder andere de dichter Gerrit Komrij en historicus Thomas von der Dunk. De stichting Nederlands zet zich in voor het behoud en versterking van de Nederlandse taal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.