Vogelgriep vlak over provinciegrens: vervoersverbod voor deel Overijssel

Bij een eendenbedrijf in Terwolde, vlak over de provinciegrens in Gelderland, is vogelgriep vastgesteld. Zo'n 20.000 eenden worden geruimd.

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Terwolde liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden onderzocht op vogelgriep. In een straal van tien kilometer rondom dit bedrijf liggen dertien andere pluimveebedrijven.

Voor deze zone geldt een vervoersverbod. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Maar ook op andere dieren en dierlijke producten die afkomstig zijn van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Maatregelen

Er gelden momenteel landelijk al maatregelen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan, zoals een ophokplicht. Daarnaast zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels voortaan verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

Dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden. Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers wordt wel uitgebreid. Dit betekent onder meer dat bezoekers alleen nog de stal of erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen. Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
DEVENTER
Deel dit artikel: