Dank voor het kijken!

Mijn werkdag begint met vaste routines: de computer aanzetten – koffie halen – kijken of ik kan inloggen – nog maar een keer koffie halen (stomme trage computer) – mail checken, website van RTV Oost raadplegen.

Vanmorgen had ik een prettige verrassing. De uitzending van Het Hiernumaals van 7 februari hoort bij de drie best bekeken programma's van RTV Oost! JIPPIE!! Alleen twee uitzendingen van Overijssel op de schaats scoren hoger. Nu zijn het puur de kijkcijfers van internet (Uitzending Gemist) en morgen staat een uitzending van Edned of MaaikesMannen weer in de top drie, maar laat me nu nog maar even genieten…

 

Zou het programma dan toch in een behoefte voorzien? Vinden mensen het werkelijk mooi gemaakt, interessant, boeiend genoeg om naar te kijken? Dat is altijd het lastige van TV. Je maakt wat en dan is het maar afwachten hoe het wordt ontvangen. Tevreden kijkers melden zich echt niet bij mij op de stoep: "Nou, dat heb je mooi gedaan hoor!"Alleen klagers hebben die gewoonte, maar gelukkig heb ik die niet gehoord.

 

Waar moet een levensbeschouwelijk programma over gaan? Wat vinden mensen interessant om te zien en wanneer haken ze af? Ik pieker me soms suf over die vraag. Daarom heb ik voor mezelf een soort van trefwoordenchecklist gemaakt.

-     Het moet gaan over de vragen van deze tijd;

-     De gasten die aan het woord komen, moeten integer zijn. Ik hoef het niet met ze eens te zijn, maar wat ze te vertellen hebben moet geloofwaardig zijn;

-     Ze moeten niet gaan preken! Dan haak ik zelf altijd af en dat wil ik een ander ook niet aandoen;

-     Er moet wat te zien. This is TV man! Ik was graag met die bekeerde Jehova getuige langs de deuren gegaan maar als dat niet mag, houdt het voor mij ook op. Alleen een bekeringsverhaal zie ik niet zitten;

-     Een vleugje humor! Dat voorkomt dat het allemaal te zwaar wordt;

-     Betrokkenheid;

-     Maatschappelijke relevant;

-     Inspirerend;

-     En nee, liever geen mensen die een eigen zingevingswinkeltje hebben.

 

Natuurlijk is de lijst niet volledig. En misschien heeft u gasten voorbij zien komen waarvan u dacht: wat heeft dat nu met levensbeschouwing te maken? Leraar Bert Nonkes met zijn drankprobleem bijvoorbeeld. Hij was een van de eersten die zich aanmeldde. Bert zag dat drank zijn leven bepaalde en dat het anders moest. Hij gelooft niet in God, zei hij, maar wel in zijn grondpersoneel. Kijk, dat zijn teksten waar ik wel iets mee kan!

 

Alle kijkers naar Het Hiernumaals: hartelijk dank! Ook iedereen die meegewerkt heeft: dank! Want vaak waren het heftige verhalen die zomaar verteld worden aan een groot publiek… En het leuke is: ik mag een vervolg gaan maken. Gelukkig krijg ik daar de tijd voor. Tijd om weer inspirerende mensen te zoeken, te interviewen, te volgen en Het Hiernumaals-spel mee te spelen.

Deel dit artikel:

Reageren