nieuws

'Eerste vliegtuig vertrekt eind 2014'

Luchthaven in 2014 weer open
Luchthaven in 2014 weer open
Over 2,5 jaar vertrekt het eerste vliegtuig van Luchthaven Twente. Er zijn nog enkele hobbels te nemen, maar de ontwikkelingsmaatschappij ADT gaat er vanuit dat die geen roet in het eten gooien. Dat zei directeur Van der Ree vanmorgen bij het naar buiten brengen van de aangescherpte gunningseisen.
De gemeenteraad van Enschede en de Provinciale Staten van Overijssel willen dat het consortium dat de luchthaven gaat exploiteren, zwaar inzet op duurzaamheid, zoals gebruik van wind- en zonne-energie en het voorkomen van geluidsoverlast. Zo moet binnen tien jaar de luchthaven volledig op groene stroom draaien.

Nog drie gegadigden

Er zijn nog drie consortia in de race. Zij zijn op de hoogte van de eisen en bereiden een bod voor. Na de zomer kiest directeur Van der Ree één partij voor de voorlopige gunning. Het ADT heeft nog niet besloten of de naam van dat consortium openbaar wordt. Theoretisch bestaat er een kans dat geen van de partijen voldoet of dat de gekozen partij zich later nog terugtrekt. Daarnaast moet het ministerie van Infrastructuur en Milieu de luchthaven nog toestemming geven om weer te openen. De procedures daaromheen, inclusief de bezwaarprocedures, zijn meegenomen in de planning.

Buurt betrekken

Het ADT wil tot aan de opening regelmatig overleg met de omwonenden en andere betrokkenen waaronder de Dorpsraad Lonneker en de Vereniging Omwonenden Luchthaven Twente. Die laatste is faliekant tegen heropening van de luchthaven. In het overleg wil de ontwikkelingsmaatschappij ADT de betrokkenen informeren, maar ook naar hun opmerkingen luisteren. De verschillende groepen worden binnenkort uitgenodigd. Na de opening van de luchthaven wordt er een commissie in het leven geroepen die de taak van die groep overneemt. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.