nieuws

Maart 'Dialectmaand' bij RTV Oost

Maart Dialectmaand
Maart Dialectmaand
Vanaf maandag 5 maart zet RTV Oost de streektaal een maand lang in het zonnetje. Tijdens 'Maart Dialectmaand' is er niet alleen aandacht voor de Overijsselse dialecten, maar ook die van buiten onze provincie.
Bij Radio Oost komen met grote regelmaat de beste dialectplaten voorbij, er zijn geregeld streektaalgasten in het dagelijkse tv-programma En Dan Nog Even Dit en de verslaggevers van Radio en TV Oost besteden veel aandacht aan de streektalen in Overijssel.

!REUR!

De Dialectmaand begint met het streektaalfestival !REUR!, dat in het weekend van 3 en 4 maart plaatsvindt in Emmen. Op !REUR! staat de Nedersaksische taalcultuur centraal. In het programma komen verschillende uitingen binnen de Nedersaksische streektaal aan bod, zoals literatuur, poëzie en muziek. RTV Oost is mediapartner van !REUR! en zal 3 maart met twintig medewerkers aanwezig zijn voor een registratie van het festival. Kaarten zijn te koop aan de kassa van Theater de Muzeval (www.mijnmuzeval.nl). De geluidsopnamen zullen tijdens 'Maart Dialectmaand' te beluisteren zijn bij Radio Oost. TV Oost zal binnenkort een samenvatting uitzenden, de datum daarvan is nog niet bekend.

'Alles Plat'

Tijdens het streektaalfestival !REUR! wordt de vernieuwde website www.allesplat.nl gepresenteerd. Op 'Alles Plat' is 24 uur per dag de allerbeste streektaalmuziek te horen uit Gelderland, Overijssel, Groningen en Drenthe. Maar ook allerlei nieuws over streektaal. Tijdens !REUR! wordt tevens de single 'Alles Plat!' gepresenteerd, die geschreven is door Wilfried Poorthuis en Edwin van Hoevelaak. De single, gezongen door Mariël ten Berge, Jan Ottink, Margaretha Kleine en Edwin Jongedijk, zal natuurlijk ook geregeld te horen zijn bij Radio Oost. 'Alles Plat' is een gezamenlijk initiatief van RTV Oost, Omroep Gelderland, RTV Drenthe en RTV Noord.

'Kiek'n Wa'j Zegt'

In maart wordt bij Radio Oost elke werkdag diverse keren de 'Kiek'n Wa'j Zegt Quiz' gespeeld. De quiz bestaat uit dialectspreuken, uitgesproken door bekende Overijsselaars. Luisteraars die de betekenis weten van het gesprokene kunnen bellen met de quizlijn (074 - 2 456 665). Daarmee maken ze kans op een prachtig T-shirt met dialectspreuk!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.