nieuws

Schmallenbergvirus op meer boerderijen dan gedacht

Schmallenbergvirus in Zwolle
Schmallenbergvirus in Zwolle
Het Schmallenbergvirus is op meer boerderijen voorgekomen dan in eerste instantie werd gedacht. Tot nu toe is op zeventien Overijsselse bedrijven het virus vastgesteld.
Uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut blijkt dat 70 procent van de dieren in Nederland antistoffen heeft aangemaakt en dus op een of andere manier in aanraking is geweest met het virus. Het aantal dieren dat ook daadwerkelijk ziek werd is veel kleiner. De verwachting is dat vanaf volgende maand het aantal zieke dieren afneemt. Hoe sterk die daling zal zijn is lastig te zeggen, omdat niet duidelijk is in hoeverre de antistoffen leiden tot immuniteit voor het virus.
Het Schmallenbergvirus uit zich in koorts, waterige diarree en een verlaging van melkproductie. Het kan ook tot misvormingen leiden bij ongeboren dieren. Het virus treft vooral schapen, maar ook runderen en geiten kunnen het krijgen. Met name bij melkkoeien werden relatief weinig misvormd geboren kalveren aangetroffen in vergelijking met het aantal koeien dat antistoffen tegen het virus had.
Het Centraal Veterinair Instituut zegt verder dat het virus waarschijnlijk via het oosten Nederland binnen is gekomen. Daar zijn de meeste dieren met antistoffen aangetroffen. Bovendien kwamen de eerste meldingen van koorts, diarree en minder melkproductie ook uit Oost-Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.