Treurnis in Almelose politiek om Fortezza

In Almelo is woensdagavond de slag om Fortezza uitgevochten. De politiek boog zich over een onderzoek van de rekenkamercommissie naar de handel van grond van de gemeente en een projectontwikkelaar.

Fortezza was een bouwplan voor twee torens met appartementen en winkels aan de rand van het centrum, maar is nooit van de grond gekomen.

 

Motie van wantrouwen

Er was een lang politiek debat woensdagavond, tot middenin de nacht. Centraal stond de vraag of het huidige college verantwoordelijk kan worden gehouden voor zeer onvoorzichtig handelen van eerdere burgemeester en wethouders. Zo werd grond beschikbaar gesteld aan een projectontwikkelaar, zonder er zeker van te zijn dat er ooit betaald zou worden. Daarnaast tekenden de bestuurders op eigen houtje belangrijke contracten. Volgens de Almelose rekenkamer, die een onderzoek heeft ingesteld, komt ook het huidige college er niet zonder kleerscheuren vanaf. Zo leken verschillende documenten zoek en is de gemeenteraad niet of slecht geïnformeerd over belangrijke zaken. Het resulteerde in een motie van wantrouwen van de partijen ALA AOV, D66 en wat splinterpartijen. De motie haalde het niet, het college mocht blijven zitten.

 

Motie van treurnis
Wel kregen burgemeester en wethouders een motie van treurnis aan de broek, gesteund door alle raadsleden. Het wil zoveel zeggen als; we zijn teleurgesteld in het college, vooral het uitblijven van excuses stak de politiek. Het college kreeg een boel huiswerk mee. Zo moet het archief op orde worden gebracht en hun politiek transparanter worden. Een cultuuromslag, werd het genoemd.

 

Rechtszaak
Hoeveel geld het Fortezza debacle Almelo heeft gekost, is niet duidelijk geworden. Wel werd bekend dat de rechter één dezer dagen uitspraak doet in een rechtszaak van de gemeente tegen de projectontwikkelaar. Ook al heeft die laatste het project niet gerealiseerd, er moeten nog wel bouwleges ter waarde van 1 miljoen euro worden betaald aan Almelo.

 

Foto's: TC Tubantia

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren