nieuws

Espelo gaat na 25 jaar opnieuw voor wereldrecord

Paasvuur in aanbouw
Paasvuur in aanbouw
Espelo is elk jaar fanatiek als het gaat om het bouwen van een paasvuur, maar dit jaar helemaal. Dit jaar moet het paasvuur hoger worden dan dat in 1987. Toen kwam Espelo in het Guinness Book of World Records met het hoogste paasvuur ooit gebouwd: 27,87 meter.
Het record is de afgelopen 25 jaar niet verbroken. Maar nu dit jaar het 25-jarig jubileum is, moet het record eraan. Al sinds november vorig jaar zijn inwoners van Espelo met man en macht bezig om hout te verzamelen voor het paasvuur. De hele winter door is er elke zaterdag een harde kern van zo’n twintig man (jongeren van 10 tot 30 jaar oud) bezig geweest om op de Holterberg snoeihout bij elkaar te slepen. Vanaf half december is er versterking gekomen van de verschillende sub-buurten binnen Espelo en is er zelfs al een heuse damesdag geweest met bijna zestig vrouwen op de hei om vliegdennen en berkjes te halen.
Op 14 januari is er een middenpaal opgezet van 51 meter boven maaiveld en kon er met de bouw van de ‘boake’ worden begonnen. De afgelopen weken is er elke doordeweekse avond hout opgestapeld. Inmiddels ligt er al ruim 5000 kubieke meter hout aan de bult en de hoogte is op dit moment zo’n 20 meter. De bedoeling is dat het paasvuur nog zal groeien tot een hoogte van tenminste 35 meter met een inhoud van minimaal 8000 kubieke meter. De komende 2 weken tot Goede Vrijdag zal er met man en macht gewerkt worden om het grootse paasvuur ter wereld in het Espelose landschap te laten verrijzen.
Omdat het paasvuur alsmaar hoger wordt (raar hè?) en we er met een gewoon laddertje niet goed meer op kunnen komen, moest er een oplossing komen. Deze werd gevonden in een oude ladderwagen van de brandweer. Hier zit een hele lange ladder op, zodat we de eerste tijd weer vooruit kunnen. Deze ladder is beschikbaar gesteld door de Zwarte Raaf Radio uit Dijkerhooek. Dat zijn de boakebouwers van Dijkerhoek, andere jaren onze concurrenten als het gaat om de wedstrijd van het grootste paasvuur in Holten, maar nu onze steun. Mooi dat dat zo kan! Nu kunnen we tenminste makkelijk en veilig op het paasvuur komen.
De jongens die nu het voortouw nemen zijn veelal de zonen van de boakebouwers van 1987. Daarom worden er weer veel herinneringen opgehaald en worden de jongens voorzien van veel goede adviezen. Het idee om een reünie te organiseren was dan ook snel geboren. Deze zal plaatsvinden in een tent nabij het paasvuur aan de Okkenbroekseweg. De reünie begint 1 april ’s middags om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Veel foto- en filmmateriaal is er al verzameld en er zal een rondleiding worden gehouden langs historische plekken van toen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.