nieuws

Veel te veel kantoren in Netwerkstad

Leegstaande kantoren
Leegstaande kantoren
De gemeenten van Netwerkstad Twente komen met een enorm overschot aan kantoorruimte te zitten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de vijf gemeenten.
Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal willen 430.000 vierkante meter nieuwe kantoorruimte bouwen terwijl er maar vraag is naar een kwart daarvan. In het onderzoek van bureau Stogo blijkt verder dat de helft van de kantoren die nu leegstaan niet meer aan de eisen van de ondernemers voldoet en moeilijk tot helemaal niet meer te verhuren is. De onderzoekers adviseren de gemeenten om te snijden in de nieuwbouwplannen en tegelijk de leegstand aan te pakken.

'Sloop is duurder'
Wethouder Van Hees van Enschede erkent die noodzaak, maar zegt ook dat ze de oplossing niet onmiddellijk voorhanden heeft. De gemeenten kunnen de leegstand niet adequaat aanpakken omdat het om particulier bezit gaat. De kantoren zijn veelal al afgeschreven en sloop is voor de eigenaar duurder dan te wachten op iemand die er toch nog iets voor overheeft. Intussen verpaupert het pand. Maar als de gemeenten te veel nieuwbouwplannen schrappen kunnen ze niet voldoen aan de vraag van bedrijven naar een representatief onderkomen.
Vanavond presenteren de onderzoekers hun bevindingen aan de politiek in de vijf gemeenten. De netwerksteden werken samen aan een kantorenvisie om de ondernemers in de regio zoveel mogelijk tegemoet te komen en nieuwe ondernemers aan te trekken zonder elkaar te benadelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.