Enschede stevent af op miljoenentekort

Enschede stevent af op een tekort van zeker 4,6 miljoen euro. Dat hebben burgemeester en wethouders vanmorgen bekend gemaakt. De begroting voor dit jaar moet worden bijgesteld.

Dat tekort, bij ongewijzigd beleid, ontstaat voor een groot deel door een stijging van pensioenpremies en minder leges voor vergunningen, omdat er minder is gebouwd, maar ook door het leerlingenvervoer en de sporthallen en zwembaden. Daarnaast speelt de hoge werkeloosheid van 14,8% de stad parten. Daardoor moet er veel woprden geïnvesteerd om de mensen weer aan het werk te helpen. In de cijfers is de gedaalde grondwaarde niet meegenomen. Dat wordt nu nog berekend en wordt nog voor de zomer duidelijk.

Afhankelijk van Catshuisoverleg
Op basis van dezelfde cijfers wordt over volgend jaar een tekort van ruim drie miljoen euro verwacht, maar Enschede denkt dat dit oploopt tot zeker elf miljoen, omdat het rijk fors moet bezuinigen. Enschede verwacht daardoor veel minder te krijgen uit het gemeentefonds. Hoeveel het rijk bezuinigt en wat dat betekent voor de stad wordt duidelijk na het Catshuisoverleg.

Enschede houdt schip nog op koers
Volgens wethouder Van Hees is het alle hens aan dek. 'Het schip Enschede zit in een zware storm, de bemanning trekt hard aan de zeilen en is niet bang om te kapseizen. Maar bij een tornado houdt het schip geen koers meer'. De afgelopen twee jaar is al voor 30 miljoen bezuinigd. Zo is het aantal ambtenaren met 25% teruggebracht. De rek is er volgens Van Hees nu wel uit. Dit jaar gaat het niet meer geruisloos en gaan mensen er iets van merken.

Positief over langere termijn

Vorig jaar was het tekort van Enschede 1,3 miljoen euro. Toen was er nog ruimte voor nieuw beleid. Of dat nu nog het geval is en hoe het tekort nu en en in de komende jaren opgelost moet worden, is aan het gemeentebestuur en de politiek. Die buigen zich daar de komende maanden over. Enschede verwacht dat de grootste knelpunten in 2016 zijn opgelost, omdat dan enkele structurele uitgaven wegvallen. Enschede heeft een jaarlijkse begroting na ongeveer 575 miljoen euro.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren