nieuws

Geen naamswijziging Nederlands Symfonieorkest

Het Nederlands Symfonie Orkest
Het Nederlands Symfonie Orkest
Het Nederlands Symfonieorkest in Enschede hoeft haar naam niet te wijzigen. Dat heeft de rechter in Amsterdam bepaald in een zaak die was aangespannen door het Nederlands Philharmonisch Orkest. Â
Het Nederlands Philharmonisch Orkest had om een naamwijziging gevraagd omdat de namen van beide orkesten vooral in het buitenland te veel op elkaar zouden lijken. Ook de afkortingen Nedpho en Nedso zouden te veel op elkaar lijken. 
Het Nederlands Symfonieorkest heette tot oktober vorig jaar Orkest van het Oosten, maar vanwege internationale ambities is die naam aangepast. De klacht van het Nederlands Philharmonisch Orkest vindt geen gehoor bij de rechter omdat er genoeg verschil is. Nederlands en Orkest kan het Amsterdamse orkest niet claimen waardoor alleen Philharmonisch overblijft en dat lijkt volgens haar niet op Symfonie. Het Philharmonisch orkest heeft volgens haar niet kunnen aantonen dat de namen verward worden, behalve een keer in De Stentor.
Het Nederlands Symfonieorkest gebruikt in het buitenland al 15 jaar de naam Netherlands Symphony Orchestra genoemd, ook toen ze hier nog Orkest van het Oosten heette. Dat gebeurde met instemming van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Nu die naam ook in Nederland wordt gebruikt heeft het Philharmonisch orkest dat aangevochten, maar zonder succes. 
Volgens de rechter is onduidelijk of de afspraak van 15 jaar geleden is geschonden en is dat niet in een kort geding uit te zoeken, maar is daar een zogenoemde bodemprocedure voor nodig zodat ook getuigen gehoord kunnen worden.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.