Nieuws

Bedreiger van Pieter Omtzigt vandaag voor de rechter

Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede
Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede © archief RTV Oost
De man die afgelopen zomer CDA'er Pieter Omtzigt uit Enschede zou hebben belaagd en bedreigd vlak bij de Tweede Kamer, moet zich vandaag voor de politierechter in Den Haag verantwoorden. De 26-jarige man uit Heerlen volgde het Kamerlid op hinderlijke wijze tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen. Hij bedreigde Omtzigt en schold hem uit.
Tijdens de betoging op 20 augustus keerde een grote groep mensen zich tegen de politie. Onder meer op de Lange Vijverberg tegenover het Torentje waren confrontaties tussen de politie en de demonstranten.

Minutenlang gevolgd

Ook Omtzigt moest het ontgelden. "Ik zal je doodslaan", kreeg hij toegeroepen. Op beelden is te zien hoe Omtzigt minutenlang wordt gevolgd, bevraagd, aangeraakt en geïntimideerd door een handjevol mensen. Ze stelden hem vragen over de CDA-lijsttrekkersverkiezing, die hij nipt verloor van De Jonge, waarover onduidelijkheid was ontstaan.
Tweede-Kamervoorzitter Khadija Arib deed daarop aangifte bij de politie. Ook premier Mark Rutte veroordeelde het gedrag. Hij noemde het onacceptabel. "Wat Omtzigt is overkomen, gaat een grens over", zei premier Rutte. "Politici lastigvallen, dat is niet de Nederlandse democratie."
Bij de demonstratie raakte een agent gewond en zijn meerdere arrestaties verricht.

Werk belemmerd

De afgelopen maanden waren er door het hele land meerdere betogingen tegen de coronamaatregelen. Ook dagenlang op het Plein, voor de deur van de Tweede Kamer. Een deel van die demonstranten belemmert het werk van Kamerleden, zei Arib daarover. Ze schreef daarom onder meer een brandbrief aan burgemeester Jan van Zanen van Den Haag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.