nieuws

Henk Jan Meijer waarnemend burgemeester in Enschede

Henk Jan Meijer wordt waarnemend burgemeester in Enschede
Henk Jan Meijer wordt waarnemend burgemeester in Enschede © Archief RTV Oost
Henk Jan Meijer uit Zwolle is door commissaris van de Koning Andries Heidema aangesteld als waarnemend burgemeester van Enschede. Meijer begint morgen met zijn werkzaamheden als waarnemer. Een dezer dagen vindt op het provinciehuis in Zwolle hiervoor de beëdiging plaats, meldt de provincie Overijssel.
Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede is al enkele weken zwaar getroffen door het coronavirus. Na een ziekenhuisopname is hij inmiddels weer thuis en werkt hij aan zijn herstel.
In goed overleg met hem, met het presidium van de gemeenteraad en met het college van B&W van Enschede heeft Commissaris van de Koning Andries Heidema besloten om voor de komende maanden een waarnemend burgemeester in Enschede te benoemen.

Zeer ervaren bestuurder

Henk Jan Meijer (69) is een zeer ervaren bestuurder onder meer op terreinen als openbare orde, veiligheid en regionale samenwerking. Hij was 19 jaar burgemeester van Zwolle. Hij beschikt over een groot relevant netwerk en is nog steeds bestuurlijk actief, onder meer als lid van de Eerste Kamer.
"Ik heb grote waardering voor de wijze waarop het college in Enschede, met locoburgemeester Niels van den Berg voorop, samen met de gemeenteraad op een zorgvuldige manier het bestuurlijke werk doet bij afwezigheid van Onno van Veldhuizen", aldus commissaris van de Koning Heidema. "Het is een zware last die voor enkele van de betrokkenen tot veel extra werkzaamheden leidt."
Lees meer:

'Alles gericht op volledig herstel'

Omdat de duur van het herstel van een zware corona-aandoening niet bekend is, maar zeker enkele maanden in beslag kan nemen, vindt Heidema het van belang dat Enschede in de huidige coronacrisis kan terugvallen op een tijdelijke burgemeester.
De commissaris van de Koning benadrukt dat alles nu is gericht op een volledig herstel van burgemeester Van Veldhuizen. Het werk van waarnemend burgemeester Meijer start morgen en eindigt op het moment dat de Van Veldhuizen volledig hersteld is en weer aan het werk kan.

Verdeling taken

Meijer zal in goed overleg met de wethouders bespreken welke taken nu prioriteit hebben en hoe die onderling worden verdeeld binnen Enschede.
Een dergelijk overleg zal ook met het bestuur van de Veiligheidsregio Twente plaatsvinden, waar burgemeester Sander Schelberg (Hengelo) het waarnemend voorzitterschap vervult.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.