Nieuws

Weer verliest veehouder uit Haaksbergen een rechtszaak van gemeente

Werkstraf voor Pool die frontale botsing veroorzaakte bij Almelo
Werkstraf voor Pool die frontale botsing veroorzaakte bij Almelo © Archief RTV Oost
Een veehouder uit Haaksbergen die naar eigen zeggen een dagtaak heeft aan het procederen tegen de gemeente, moet een boete van 5000 euro betalen. De Raad van State besliste vandaag dat hij de Wet bodembescherming heeft overtreden door het storten van mest en bedorven veevoer op zijn land.
De gemeente Haaksbergen beval hem twee jaar geleden onder druk van een dreigende boete om de rommel op te ruimen binnen een redelijke termijn. Die termijn werd later nog twee keer verlengd. Begin dit jaar was het geduld van de gemeente op toen bleek dat de rommel nog steeds op het land lag. De veehouder kon een boete van 5000 euro gaan afrekenen. Maar de gemeente stelde het invorderen van die boete uit, toen de veehouder naar de Raad van State stapte.

Ongelijke behandeling

De veehouder verklaarde bij de Raad dat hij niet de enige is die mest en veevoer op zijn land stort. De gemeente zou met twee maten meten. “Waarom word ik bestraft en al mijn buren niet? Ik heb vele bedrijven gezien waarbij de mest structureel op het land ligt. Het gaat om tientallen bedrijven”, klaagde hij bij de Raad.
Maar voor die stelling heeft hij geen harde bewijzen geleverd, oordeelt de Raad. De gemeente had ook geen overtredingen bij anderen geconstateerd. De veehouder staat anders dan zijn buren bij de gemeente onder verscherpt toezicht, omdat hij in het verleden al meerdere overtredingen heeft begaan.

Te hoge boete

De veehouder stelde ook dat de gemeente samen met instanties als de Voedsel- en Warenautoriteit en de Rijksdienst Ondernemend Nederland probeert hem zo hard mogelijk aan te pakken. Daardoor is de boete onredelijk hoog. Maar de Raad vindt de boete voor dit soort overtredingen niet te hoog. En wat die andere instanties tegen de veehouder doen, is volgens de Raad hier niet van belang.
De gemeente kan de boete nu incasseren. Begin deze maand was de rommel niet opgeruimd. Als dit intussen nog niet is gebeurd, dan kan de gemeente de rommel nu op kosten van de veehouder zelf verwijderen. Die beslissing kan de veehouder overigens ook weer aanvechten bij de rechter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.