Nieuws

Drie jaar celstraf voor Zwollenaar die stiefdochter misbruikte

Stelende slaappiraat krijgt celstraf en gedwongen behandeling
Stelende slaappiraat krijgt celstraf en gedwongen behandeling © iStock
De rechtbank Overijssel heeft een 32-jarige man uit Zwolle veroordeeld voor seksueel misbruik van zijn minderjarige stiefdochter. De man kreeg drie jaar gevangenisstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk opgelegd. Ook moet hij zijn stiefdochter een schadevergoeding van 20.000 euro betalen.
Het meisje was 16 jaar toen het misbruik begon. De veroordeelde man zette haar onder druk om seks te hebben. Zo pakte hij haar telefoon af en kreeg zij die pas terug als zij seks met hem had. In een ander geval moest het slachtoffer hem geld betalen om onder seks uit te komen. Daarnaast maakte de man gebruik van de onwetendheid, onervarenheid en onzekerheid van het meisje. Zo moest ze voor het douchen voor hem gaan staan, om vervolgens complimenten van hem te krijgen.

Diepe impact

Volgens de rechtbank heeft de man heeft op ernstige wijze misbruik gemaakt van het overwicht dat hij als volwassene en als stiefvader op het meisje had om aan zijn eigen seksuele genot te komen. "Juist bij haar stiefvader had zij zich veilig moeten voelen. Dat dit alles een diepe impact had op het leven van het meisje blijkt ook uit de slachtofferverklaring die zij voorlas tijdens de zitting", meldt de rechtbank.

Passende straf

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Volgens de rechtbank neemt de man geen verantwoording voor de feiten en geeft hij geen enkel inzicht in zijn handelen. De rechtbank vindt daarom deze straf passend. Voor het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf legt de rechtbank de man voorwaarden op. Zo moet hij zich laten behandelen en mag hij op geen enkele wijze meer contact opnemen met het slachtoffer en haar zusje.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.